Serviciul Rutier Prahova a organizat o acţiune pentru depistarea celor care nu respecta normele legale ale regimului rutier

 

COMUNICAT IJP PRAHOVA  

 

Pentru asigurarea unui grad de siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice în vederea prevenirii producerii de accidente rutiere, Serviciul Rutier a organizat o acţiune pentru depistarea pietonilor şi a bicicliştilor care nu respectă normele legale ale regimului rutier. 

Cu această ocazie, lucrători din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu poliţişti din alte subunităţi ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, au acţionat în perioada 09-10 iulie a.c., în vederea sancţionării acestor categorii de participanţi la trafic. 

Astfel, în dimineaţa zilei de marţi, încă de la primele ore, pe strada Mărăşeşti din municipiul Ploieşti, au fost depistaţi doi biciclişti în dreptul cărora, etilotestul a indicat o valoare de 0,52mg/l, respectiv 0,71 mg/l alcool pur în aerul respirat. 

Totodată, pe DJ 102 I, poliţiştii Biroului Rutier Câmpina şi ai Secţiei de Poliţie Rurală nr. 4 Câmpina, au constatat şi sancţionat neregulile depistate, precum şi un alt biciclist care a emanat o valoare de 0,20 mg/l în etilotest. 

Pe raza comunei Bărcăneşti, au fost identificate valori ale bicicliştilor, de 0,18 mg/l, 0,55 mg/l, în urma efectuării testării cu aparatul etilotest. 
Rezultate au fost obţinute şi pe DN1A, unde, în prima zi a acţiunii, pe raza oraşului Vălenii de Munte, a fost idenificat un biciclist, cu o alcoolemie de 0,57 mg/l în aerul respirat, iar miercuri, un altul, cu o alcoolemie de 0,70 mg/l. 

Acţiunea rutieră a fost desfăşurată pe raza întregului judeţ Prahova, iar pe lângă localităţile deja enumerate, adăugăm şi Bucov, Valea Călugărească- pe DN1B, dar şi pe DN 1, la Sinaia şi Buşteni, unde au fost depistaţi biciclişti aflaţi sub influenţa alcoolului, cu rezultate pe etilotest mai mici decât cele menţionate anterior. 

Cea mai mare valoare afişată de aparatul etilotest a fost obţinută de un biciclist în vârstă de 38 de ani din localitatea Novăceşti, care circula pe DJ 720 în localitatea Floreşti.  
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, de către lucrător din cadrul Biroului Drumuri Naţionale şi Europene- DN 1, iar de această dată a rezultat o alcoolemie de 1,39 mg/l în aerul respirat. 

Aşadar, până la finele activităţilor, au fost sancţionaţi contravenţional 66 de biciclişti şi 51 de pietoni, pentru neregulile săvârşite, precum faptul că au circulat pe bicicletă sub influenţa alcoolului, nerespectarea obligaţiei bicicliştilor de a circula pe aceeaşi direcţie de deplasare a sensului de mers cu vehiculelor, dar şi pentru traversarea neregulamentară a pietonilor, prin alte locuri decât cele prevăzute de lege. 

Sancţiunea, prevăzută de ordonanţa de urgenţă a guvernului pentru abaterile bicicliştior, este cuprinsă între 6 şi 7 puncte amendă în valoare de 870- 1.015 lei, iar pentru abeterile săvârşite de pietoni este de 2-3 puncte amendă în valoare de 290-435 lei. 

Recomandăm tuturor participanţilor la trafic să adopte o conduită preventivă pe drumuri publice şi să adapteze modul de deplasare la condiţiile de drum, trafic, vizibilitate şi condiţiile meteorologice. 
Sursa:IJP Prahova