500.000 de militari şi poliţişti s-au inscris in Uniunea Militarilor şi Poliţiştilor „Mihai Viteazul”
 
 
O jumătate de milion de militari se reunesc în cadrul unei singure organizaţii. Uniunea Militarilor şi Poliţiştilor „Mihai Viteazul” este singura asociaţie profesională care strânge în acelaşi loc toţi militarii, poliţiştii, pompieri si jandarmi activi şi în rezervă.
 
„Uniunea este persoană juridică de drept privat, înscrisă astfel în registrul special al instanţei, prin Încheierea din 30.05.2019 a Instanţei Judecătoriei sectorului 5 şi constituită în temeiul dreptului la liberă asociere.” a spus generalul Gabriel Oprea la lansarea organizaţiei.
 
El a precizat că este pentru prima dată când personalul militar poate să se asocieze liber în conformitate cu deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului.
 
Ministru al Apărării în două guverne, ministru de interne  de două ori şi de trei ori vice-premier pe probleme de securitate naţională, Gabriel Oprea este un cunoscător al fenomenului şi o imagine cu mare notorietate în rândul militarilor şi poliţiştilor.
 
„Am căutat să fiu un bun manager şi cred că am reuşit, dar am fost aproape de oameni şi cu sufletul, am considerat că e important să existe unitate de corp, camaraderie şi am făcut tot ceea ce am considerat necesar să-i aduc pe aceşti oameni mai aproape unii de alţii. M-am implicat în viaţa acestor instituţii şi am reuşit să creez punţi care fuseseră rupte sau care n-au existat vreodată. Am considerat că e important ca urmaşii eroilor din teatrele de operatii să aibă un sprijin real. Soţiile eroilor sunt, din perioada mandatelor mele, angajate în sistem, iar copiii acestora au fost integraţi, fără examen, în şcolile militare.” a declarat Gabriel Oprea.
 
Principala măsură luată de Oprea ca premier interimar, în 2015, a fost legea unitară a pensiilor militare de stat. Tot de numele său se leagă şi prelungirea vârstei până la care militarii pot să lucreze în Armată cu drept de pensie.
 
„Toţi cei din domeniu, indiferent că sunt în activitate sau în rezervă, se pot înscrie în această platformă şi pot produce o schimbare în ceea ce priveşte legislaţia care li se aplică. Uniunea va milita pentru apărarea şi consolidarea democraţiei, precum şi pentru respectarea drepturilor omului şi mai ales ale drepturilor celor care provin din acest domeniu. Uniunea promovează patriotismul, cunoaşterea şi păstrarea tradiţiilor naţionale, culturale şi militare, îndeosebi în rândul tinerei generaţii şi sprijinămembri săi în realizarea dezideratelor de protecţie socială şi a altor drepturi şi interese legale ale acestora.” a declarat generalul Oprea la lansarea UMPMV.
 
Conducerea Uniunii este formată din:
 
Preşedinte – gl(r). Gabriel Oprea, fost ministru al apărării naţionale, al afacerilor interne şi vicepremier pentru securitate naţională;
secretar general – gl (r) Tudor Dănuţ;
vicepresedinti pe apărare – gl(retr) Iosif Bălan şi col(r) Valeriu Pricină;
vicepresedinti pe interne – gl(r) Ion Burciu şi col(r) Ionel Babuş, preşedintele Faderaţiei Sindicatelor Democratice ale Poliţiştilor din România;
vicepreşedinţi pe siguranţă naţională – gl(r) Ionel Marin şi gl(r) Gheorghe Carp;
membru fondator – Av. Gheorghe Ioniţă
membru fondator – Dumitru Coarnă, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Naţionale al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România
membru fondator – Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.