ZIUA EUROPEANĂ DE PREVENIRE A FURTURILOR DIN LOCUINŢĂ
Poliţia Română, în parteneriat cu EUCPN (Reţeaua Europeană de Prevenire a Criminalităţii), EUROPOL şi alte 12 state din Europa, lansează, astăzi, 19 iunie, prima Zi europeană de prevenire a furturilor din locuinţă. 
 
Pentru că furtul din locuinţă este infracţiune în toate statele europene, autorităţile de aplicare a legii, reunite în cadrul EUCPN şi EUROPOL, au lansat, astăzi, 19 iunie 2019, o iniţiativă ce are drept scop conştientizarea cetăţenilor cu privire la modalităţile prin care îşi pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor. 
 
Campania „Păstraţi surprizele doar pentru vacanţă!” este finanţată de Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene, iar prin intermediul acesteia, Poliţia Română, în parteneriat cu EUCPN, EUROPOL şi alte 12 state, îşi propune să atragă atenţia asupra prevenirii infracţiunilor de furt din locuinţe. 
Astfel, prin activităţile din această zi, la nivel european, specialiştii în prevenirea criminalităţii recomandă cetăţenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în faţa hoţilor. De asemenea, cetăţenii sunt sfătuiţi să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecaţi de acasă. Selfie-urile sunt şi ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine. 
 
În Prahova, în primele luni ale anului 2019, au fost sesizate 261 de infracţiuni de furt din locuinţe, cu 9,7% mai puţin faţă de perioada similară a anului 2018, majoritatea înregistrate în mediul urban. 
 
 
Cu acest prilej, pe raza Municipiului Ploieşti, 15 poliţişti cu atribuţii pe linie de prevenire a criminalităţii au desfăşurat activităţi specifice în intervalul orar 09:00-10:00, ocazie cu care au fost purtate discuţii cu 95 de persoane, au fost postate 76 afişe tematice la scările de bloc şi au fost distribuite 190 de pliante.
 
Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte. De asemenea, din datele analizate rezultă că  unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenţei proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecţie.
Pentru mai multe informaţii, accesaţi: www.prevenireacriminalitatii.ro, www.eucpn.org -   @eucpn -   EUCPN -   EUCPN.
 
Sursa:Comunicat IJP Prahova