AMPLE ACŢIUNI ALE LUCRĂTORILOR SPECIALIZAŢI ÎN INVESTIGAREA CRIMINALITĂŢII  ECONOMICE,  PENTRU VERIFICAREA COMERŢULUI CU PRODUSE ACCIZABILE.
În ziua de 30 mai a.c., poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din IPJ Prahova, împreună cu poliţişti de ordine publică, investigaţii criminale şi reprezentanţi ai Direcţiei Regionale Vamale Ploieşti, au desfăşurat o serie de acţiuni în scopul prevenirii şi combaterii activităţilor de comerţ cu bunuri a căror provenienţă nu este dovedită şi, în special, cu produse accizabile deţinute în afara unui antrepozit fiscal, în localităţile ce corespund teritoriului de competenţă ale Poliţiei Oraşului Vălenii de Munte şi Secţiilor de Poliţie Rurală Bălţeşti şi Drajna.
 
Una din priorităţile poliţiştilor a fost verificarea legalităţii actelor de comerţ ale operatorilor economici şi totodată protecţia cetăţenilor împotriva celor care nu respectă normele legale în domeniul comercializării băuturilor alcoolice şi a produselor din tutun.
 
Au fost vizaţi cei care comercializează alcool fără banderolă de producţie, în afara antrepozitului fiscal, ţigarete alte mărci provenite din contrabandă, mărfuri pentru care nu se deţin documente de provenienţă precum şi cei care nu îşi înregistrează în contabilitate veniturile obţinute, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor.
 
Astfel, au fost verificaţi 140 de agenţi economici, legitimate 218 persoane şi aplicate 161 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 556.930 lei, fiind constatată totodată şi o infracţiune.
 
Au fost confiscate bunuri în valoare de 17.106 lei, cum ar fi 14.620 bucăţi ţigarete, 220 kg legume şi fructe, 410 litri de băuturi alcoolice şi non-alcoolice şi peste 190 de produse alimentare şi nealimentare. 
 
De asemenea, poliţiştii au confiscat sumele bani provenite din încasări nefiscalizate, ce se ridică la 2.399 lei, şi au retras de la vânzare 99 de produse alimentare în valoare de 2.542 lei.
 
Cu titlu de exemplu:
 
Ø Cu ocazia verificărilor efectuate la o societate comercială din comuna Drajna, 
administrată de un bărbat în vârstă de 43 de ani, s-a constatat că nu au fost evidenţiate în contabilitatea societăţii toate veniturile provenite din vânzarea de mărfuri, în perioada februarie 2016-prezent, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului consolidat al statului.
Poliţiştii au deschis un dosar penal, în care efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.
 
Ø La o societate comercială situată în comuna Gura Vitioarei, poliţiştii au identificat 
la vânzare, 248 de pachete de ţigări diferite mărci, pentru care nu au putut fi prezentate documentele legale de provenienţă. De asemenea, agentul economic nu avea fiscalizată suma de 340 lei, provenită din încasările zilnice.
Având în vedere aspectele constatate, poliţiştii au confiscat mărfurile pentru care nu s-au prezentat documentele de provenienţă, precum şi suma nefiscalizată, şi au aplicat o sancţiune contravenţională în cuantum de 30.000 lei.
 
 Sursa si foto : IJP Prahova