Comunicat Politia Romana. MĂSURI DISPUSE CU OCAZIA MINIVACANŢEI DE PAŞTE ŞI 1 MAI

Vineri, 26 aprilie a.c., la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc conferinţa de presă legată de măsurile dispuse în contextul minivacanţei de Paşte şi 1 Mai.

Redăm, în continuare, discursul domnului comisar - şef de poliţie Florian Dragnea, adjunctul inspectorului general al Poliţiei Române:

”Principalul obiectiv al Poliţiei Române este acela de a asigura menţinerea ordinii şi liniştii publice, astfel încât oamenii să fie în siguranţă şi să petreacă aceste zile de minivacanţă într-un climat optim.

Suntem pregătiţi în acest sens ŞI de această dată. După cum ştiţi, de Florii am avut o scădere, faţă de anul trecut, cu 46% a infracţiunilor comise cu violenţă, iar pentru zilele care vor urma ne-am adaptat, de asemenea, dispozitivul astfel încât să fim în mijlocul oamenilor şi în locurile unde este nevoie de noi.

 

Pornind de la Planul general de măsuri al Ministerului Afacerilor Interne, am întocmit unul propriu şi, conform acestuia, vom avea în stradă, zilnic, aproximativ 10.000 de poliţişti, care vor acţiona, cu precădere în locurile aglomerate, în proximitatea lăcaşurilor de cult, în localităţile turistice şi în zonele  de agrement.

Aşadar, dispunerea în teren a efectivelor noastre va ţine cont de mai mulţi factori, iar poliţiştii angrenaţi sunt specializaţi pe diverse domenii de activitate: rutieră, ordine publică, transporturi, arme, economic, investigaţii criminale şi nu numai.

Dacă vorbim despre rutieră, cu siguranţă eforturile vor fi concentrate pe fluidizarea traficului, în special în momentele de vârf. 

Elicopterul Inspectoratului General de Aviaţie va reprezenta, şi de această dată, un real sprijin pentru coordonarea dispozitivelor din teren şi pentru adaptarea misiunilor în funcţie de condiţiile în care se circulă.

Pe dumneavoastră, stimaţi jurnalişti, vă invităm astăzi, în jurul orei 14.00, la o acţiune desfăşurată pe Autostrada A2, la Staţia de Taxare Feteşti. Cu sprijinul vostru ne dorim să ajungem la oameni cu sfaturi, cu recomandări, cu mesaje preventive, astfel încât să evităm, pe cât posibil, producerea de evenimente rutiere.

Dacă ne referim la zona de ordine publică, vom avea în teren aproape 3.500 de patrule, iar acestea se vor concentra, cu precădere, în zonele cu public numeros.

În continuarea colaborării pe care o avem cu Bulgaria, vom avea detaşaţi, în această minivacanţă, pe litoralul statului vecin, doi poliţişti români, vorbitori de limba bulgară. Printre misiunile acestora se numără şi sprijinul acordat pentru facilitarea relaţionării dintre cetăţenii români care se vor afla în vacanţă, în Bulgaria şi autorităţile de acolo.

Doamnelor şi domnilor,

În contextul în care Sărbătorile Pascale bat la uşă, iar pregătirile pentru acest moment sunt în plină desfăşurare, Poliţia Română recomandă cetăţenilor să achiziţioneze produse alimentare NUMAI din locuri special amenajate şi autorizate, astfel încât ele să nu reprezinte un pericol pentru sănătate.

În ultima săptămână, peste 1.400 de poliţişti au desfăşurat aproximativ 200 de acţiuni punctuale integrate, obiectivul prioritar al acestora fiind protejarea populaţiei împotriva actelor de comerţ ilicit, în special cu produse alimentare şi mărfuri contrafăcute.

Au fost întocmite 100 de dosare penale, în care sunt cercetate 124 de persoane şi s-au constatat peste 1.370 de sancţiuni contravenţionale, cuantumul total al amenzilor aplicate ridicându-se la peste 4 milioane de lei.

În astfel de zile de vacanţă, ştim cu toţii că există persoane care aleg să îşi petreacă timpul liber în parcuri, păduri şi în alte spaţii de acest gen.

Este important ca cetăţenii să ştie că există o lege în acest sens şi vorbim aici despre Legea 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic.

Pentru a nu cădea în abatere şi pentru a avea parte de o petrecere frumoasă până la capăt, reamintim faptul că focul poate fi aprins doar în locurile special amenajate, iar zona în care s-a desfăşurat activitatea de picnic trebuie să rămână curată şi nealterată.

Înainte de a încheia, vreau să vă asigur că, pe toate palierele de activitate, Poliţia Română va avea dispozitive mărite. Este misiunea noastră, este datoria noastră să fim în stradă, pentru siguranţa oamenilor.

Pe ei îi rugăm, prin intermediul dumneavoastră, să colaboreze cu poliţiştii, să apeleze cu încredere dacă au nevoie de sprijin sau să anunţe de îndată dacă au cunoştinţă despre producerea unei fapte antisociale.

Acest parteneriat între Poliţie şi societatea civilă este o nevoie reală, nu un clişeu! Tocmai de aceea recomandăm şi oferim, la rândul nostru, deschidere totală.

La final, în numele conducerii Poliţiei Române, permiteţi-mi să le mulţumesc colegilor care se vor afla, zilele acestea, în stradă. Lor şi tuturor oamenilor care ne urmăresc, le transmitem multă sănătate, împlinire şi împăcare sufletească.

Să aveţi sărbători luminate! Mulţumesc!”

Sursa:Comunicat Politia Romana

Foto cu caracter ilustrativ