Urmează-ţi visele,o lecţie de dirigenţie şi de viaţă

 

Într-o  lume plină de false valori, elevii clasei a VII-a A de la Şcoala Gimnazială “Andrei Mureşanu” au avut ocazia să întâlnească o …valoare autentică: alpinistul ploieştean Romică Popa, la o lecţie de dirigenţie specială intitulată simbolic “Follow your dreams”. 

          Şi cum multe valori rămân necunoscute publicului larg, aşa i se întâmplă şi lui Romică Popa, care în octombrie anul trecut a făcut parte din echipa de alpinişti români ce au deschis o rută nouă în unul din cele mai dificile vârfuri din Himalaya – Pumori (7161m). Povestea celor 3 temerari (Zsolt Torok, Teofil Vlad şi Romică Popa) este ilustrată în filmul “Pumori – Călătoria Micului Prinţ”. Dar reuşita lor, remarcabilă în domeniul alpinismului, rămâne necunoscută multor români (fie ei ploieşteni sau nu), deşi prin ei steagul centenar românesc a fost arborat pe vârful Pumori în an aniversar, iar reuşita lor a făcut să se vorbească despre România în toată lumea. 

          Întâlnirea cu elevii a fost o surpriză pusă la cale de diriginta lor, Corina Dumitrescu, care ne-a declarat că a fost atât de impresionată de prestaţia alpiniştilor după proiecţia filmului “Pumori” de la teatrul  “Toma Caragiu”, “o adevărată lecţie de patriotism şi devotament”, încât şi-a propus să le ofere elevilor un astfel de exemplu.

          Romică le-a vorbit elevilor despre alpinism, despre expediţia propriu zisă, dar şi despre viaţa lui de când era de vârsta gazdelor sale, acompaniindu-şi prezentarea de imagini de o frumuseţe rară. El le-a explicat elevilor că a călători îţi dă repere, că ceea ce pare insufucient într-o anumită cultură, poate fi de-a dreptul lux în alta; că alpinismul este un sport în care, de fapt, concurezi cu tine însuţi şi te supui legilor naturii.

          Ca follow up, elevii au făcut în săptămâna ce a urmat vizitei, o caracterizare a musafirului lor, numind caracteristici precum: curaj, modestie, putere fizică şi psihică, devotament şi motivaţie. Au descoperit împreună că acestea sunt calităţi care sunt necesare dacă vrem să reuşim în orice domeniu, nu doar în sport. Au vorbit de asemenea despre calităţile fizice şi cele psihice şi care sunt mai importante. Şi-au propus să facă ei înşişi o drumeţie în munţii Bucegi, pentru a se bucura împreună de frumuseţea naturii şi a-şi testa propriile puteri.

          Iată părerea lui Romică despre această experienţă: “În urmă cu câteva zile, am dat curs invitaţiei de a participa la o oră de dirigenţie a clasei a VII- a A de la Şcoala Gimnazială "Andrei Mureşanu " din Ploieşti la iniţiativa Corinei Dumitrescu,  diriginta acestei clase, pentru a le povesti copiilor despre expediţia în Himalaya din toamna anului trecut, când, în echipă cu Zsolt Torok şi Teofil Vlad,  am deschis o nouă rută pe faţa sud-estică a vârfului Pumori - 7161 m. A fost într-un fel o nouă "premieră" pentru mine deoarece nu mai vorbisem în faţa unei clase de copii şi am rămas surprins de faptul că au fost mult mai atenţi şi interesaţi decât mă aşteptam; am crezut că fiind vorba de copii,  prezentarea va fi mai simplă, dar în momentul în care douăzeci şi ceva de perechi de ochi m-au fixat, am realizat că în faţa mea nu se află nişte copii, ci mai degrabă nişte “oameni în devenire”. Misiunea mea dintr-o dată nu mi s-a mai părut una uşoară,  pentru că am realizat cât de important este ce şi cum  transmiţi celor din faţa ta,    despre lucruri inedite pentru ei. În cele din urmă lucrurile s-au aşezat, am răspuns întrebărilor pe care mi le-au adresat şi sper că am reuşit măcar într-o oarecare măsură să transmit tot ce au dorit să afle despre aceste lucruri. Când am plecat de la şcoală, mă gândeam în sinea mea: “Şi eu, care am crezut că pe Pumori a fost greu...” A fost o iniţiativă inspirată, m-am simţit foarte bine cu ei acolo şi sper ca şi pentru ei să fi fost un timp câştigat.”

          Diriginta lor, Corina Dumitrescu ne-a spus: “Încerc să deschid orizonturile elevilor mei, să le ofer alternative la stilul de viaţă guvernat total de dispozitive digitale şi am fost deosebit de încântată să am posibilitatea de a le oferi un asemenea exemplu de succes. Când i-am întrebat pe elevi de ce l-am invitat pe Romică la oră, ei au zis că vreau să îi provoc să gândească în afară tiparelor (think outside the box), surprinzând de asemenea ideea că dacă nu ai un vis pe care să-l urmezi, probabil nu vei face cele mai bune alegeri în viaţă. Aş dori să îi mulţumesc lui Romică Popa pentru onoarea, bucuria şi inspiraţia oferite. Îi urăm mult succes în următoarea expediţie şi în a găsi sponsorii necesari pentru a o putea efectua!”