Comunicat IPJ Prahova. Recomandari pentru circulatia in siguranta, in conditii de iarna
În contextul avertizării meteo de răcire a vremii emise pentru următoarele zile, Poliţia Prahova recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cuviteză adaptată permanent condiţiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus şi să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic.
 
Având în vedere faptul că în această perioadă este posibil ca partea carosabilă să fie acoperită de zăpadă sau polei, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită efectuarea manevrelor în siguranţă.
Vă recomandăm, de asemenea, să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să verificaţi starea autovehiculului.
Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos.
Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă dacă autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie păstrată o distanţă considerabil mai mare atunci când carosabilul este umed sau acoperit de zapadă. 
Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă între 9 şi 20 de puncte-amendă, şi se va reţine certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.
foto:stirimondene.fanatik.ro