Trebuie să mă legitimez chiar dacă poliţistul nu se legitimează?
Răspunsul la toate aceste întrebări, într-un articol semnat APADOR-CH. Trebuie să mă legitimez chiar dacă poliţistul nu se legitimează? Are voie să mă percheziţioneze chiar dacă n-am făcut nimic? Mă poate duce la secţie chiar dacă am buletinul la mine?
 
În octombrie 2015, APADOR-CH a dat în judecată IGPR şi MAI pe motiv că nu vor să facă publice informaţiile privind procedurile de legitimare, amprentare, fotografiere, percheziţie corporală şi de bagaje şi conducere administrativă la secţie. Aceste informaţii publice erau distribuite numai contra cost, printr-un manual prefaţat de fostul ministru Petre Tobă.
 
După aproape un an de proces, justiţia ne-a dat dreptate. Ca să afli ce drepturi ai în faţa poliţiştilor trebuie să-i dai în judecată .
 
În august 2015, APADOR-CH finaliza un proiect despre abuzurile poliţiştilor, pe parcursul căruia constatase că mulţi cetăţeni nu ştiu exact cum să se comporte atunci când sunt opriţi de poliţie pe stradă. „Trebuie să mă legitimez chiar dacă poliţistul nu se legitimează?
 
Are voie să mă percheziţioneze chiar dacă n-am făcut nimic? Mă poate duce la secţie chiar dacă am buletinul la mine?“. Legile sunt foarte vagi. În legea poliţiei, de exemplu, există un articol care practic permite poliţiştilor să conducă pe oricine la secţia de poliţie sub pretextul legitimării – aşa numita conducere administrativă, care poate dura până la 24 de ore. Ne-am asumat noi rolul de a-i educa pe cetăţeni despre drepturile pe care le au atunci când interacţionează cu agenţii – deşi această îndatorire îi revine totuşi instituţiei publice -, dar ne-am lovit de secretomania Poliţiei Române, care ne-a comunicat sec, la cererea de informaţii pe Legea nr.544/2001, că acele proceduri, deşi nu sunt secret de serviciu, nu sunt nici destinate publicului larg.
Mai multe AICI: