Seară Erasmus organizată de Şcoala Gimnazială „Rareş Vodă” Ploieşti

Şcoala Gimnazială „Rareş Vodă” este una dintre puţinele şcoli din Ploieşti şi chiar din judeţul Prahova, care coordonează un proiect Erasmus +, finanţat de Uniunea Europeană.

Proiectul este intitulat „A handful of trade is a handful of gold in contemporary Europe” (traducerea în engleză a vechiului proverb românesc „Meseria este brăţară de aur”) şi se va desfăşura sub forma unui parteneriat strategic între şcoli.

Partenerii din proiect sunt: Sredno uchilishte “Petko R. Slaveykov”- Bulgaria, Liceo Enriques - Italia, Zakladna skola Komenskeho 6 - Slovacia, 1st Gimnasium of Corfu - Grecia.

Obiectivele proiectului sunt:

1. Creşterea gradului de cunoaştere a propriilor aptitudini şi abilităţi pentru elevii de gimnaziu.

2. Reducerea eşecului admiterii la liceul/profilul dorit pentru elevii de gimnaziu.

In perioada 28 – 30 noiembrie 2018 s-a desfasurat o etapa importanta a proiectului si anume intalnirea transnationala a profesorilor din toate tarile partenere, care a avut printre obiective, cunoasterea in mod direct a partenerilor, stabilirea datelor in care vor avea loc mobilitatile cu elevii si popularizarea proiectului la nivelul comunitatii locale.

Asadar, in acest interval de timp, au fost prezenti la Scoala Gimnaziala „Rares Voda”, patru profesori din Slovacia si cate doi din Bulgaria, Italia si Grecia, toti contribuind cu succes la atingerea obiectivelor intalnirii.

Un moment special aflat pe agenda intalnirii a fost activitatea numita „Seara Erasmus”, desfasurata in sala de conferinte a Vigo Grand Hotel, joi, 29 noiembrie 2018, care s-a bucurat de prezenta primarului Municipiului Ploiesti, domnul Adrian Dobre, inspectorului pentru proiecte educationale europene, domnul Aurel Graur, inspectorului pentru management institutional, Leonard Coţac, parintilor si elevilor scolii Rares Voda. Seara a fost deschisa de coordonatorul proiectului, Razvan-Cristian Bîgiu, profesor de istorie la Scoala Gimnaziala „Rares Voda”, care a subliniat sansa pe care proiectul o ofera elevilor scolii, de a descoperi si constientiza valoarea pe care o meserie bine aleasa le-o poate da ca membri activi ai societatii. Domnul primar a apreciat colectivul Scolii “Rares Voda“ deoarece din propria experienta a probat dificultatea de a obtine finantare pentru proiectele europene. De asemenea a mentionat oportunitatea pe care schimburile de experienta o reprezinta pentru elevii ploiesteni, beneficiari directi ai proiectului. In alocutiunea sa, inspectorul pentru proiecte educationale europene, domnul Aurel Graur a tinut sa asigure audienta de intregul sprijin pe care Inspectoratul Scolar Judetean Prahova il va oferi pentru buna desfasurare a proiectului.

 

Seara a continuat cu prezentarea scolilor partenere de catre profesorii din Romania, Italia, Bulgaria, Slovacia si Grecia si cu votarea, de catre toti participantii, a logo-ului care sa reprezinte proiectul pe durata derularii sale. Dupa numararea voturilor a fost declarat castigator, in aplauze, logo-ul propus de scoala gazda si realizat de eleva Adina Păun din clasa a VII-a A. Evident emotionata, aceasta a multumit tuturor celor prezenti si a precizat in limba engleza ca este foarte fericita de aceasta realizare.

 

In finalul Serii Erasmus cei prezenti au putut degusta cateva preparate culinare reprezentative pentru fiecare tara din cadrul proiectului, schimbul intercultural fiind unul intens.