Copiii noştri merită să-şi trăiască frumos anii de şcoală

Miercuri, 7 Nov 2018, în comuna Brebu (jud Prahova), la Şcoala Gimnazială ”Matei Basarab” a fost lansată campania CSR care şi-a propus să contribuie la asigurarea unor condiţii decente de dezvoltare prin educaţie, sprijinind instituţii de învăţământ în zonele defavorizate. Iniţiatorul este RoStar, însă şi alte companii au început să i se alăture în acest demers umanitar. 

Conştientă de faptul că educaţia reprezintă unul dintre cei mai importanţi piloni în dezvoltarea societăţii, RoStar a iniţiat o campanie umanitară în care a invitat şi alte companii să contribuie. În doar câteva zile au şi răspuns afirmativ Bilka, Lotus Ceramicas, Policolor şi Velux (iar lista va fi completată şi cu alte nume). Scopul practic al acestui demers este să sprijine în următorii ani cât mai multe instituţii de învăţământ din întreagă ţară, fiecare companie Partener contribuind cu produse şi servicii proprii.

Aşa cum declară şi surse din învăţământ, în România numărul elevilor a scăzut cu peste 30% de la Revoluţie încoace, 19% (adică 50,000 copii anual) renunţând la studii şi mai puţin de 50% absolvind examenul de bacalaureat. Oficial, astăzi 42% dintre elevi sunt analfabeţi funcţional şi social. Potrivit testării PISA, realizată de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), rezultatele elevilor noştri sunt în scădere la toate cele 3 discipline (matematică, ştiinţă şi citire), clasându-ne astfel la coada Europei. Iar una dintre principalele cauze este chiar situaţia în care se află sistemul de învăţământ, care nu le facilitează condiţiile necesare pentru a face performanţă.

Deoarece şcolile din micile localităţi nu beneficiază de aproape niciun suport material, RoStar & Partenerii se vor concentra pe aceste zone defavorizate. În luna Octombrie au fost contactate peste 20 instituţii de învăţământ din judeţul Prahova, în final fiind aleasă Şcoala Gimnazială ”Matei Basarab” din comuna Brebu, unde RoStar a dotat pe 7 Nov 2018 Laboratorul de Informatică cu 10 desktop-uri licenţiate şi scaune. Plini de recunoştinţă, reprezentanţii şcolii au organizat o scurtă ceremonie la care au participat membri ai Consiliului de Administraţie şi elevii care i-au întâmpinat pe invitaţii RoStar şi reprezentanţii presei locale cu o serbare şcolară, recitând poezii şi cântând, în semn de mulţumire.

„Suntem onoraţi că şcoala noastră a fost aleasă să inaugureze acest proiect şi că, în sfârşit, putem să punem la dispoziţia elevilor noştri un laborator complet utilat, care le va servi în  procesul de învăţare. Şcolii noastre şi nu numai, din păcate, îi lipsesc multe facilităţi extrem de necesare pentru un proces corespunzător de educare a tinerilor. Şcoli din întreaga ţară au nevoie de dotări elementare, pentru ca elevii să fie în siguranţă şi să se bucure de condiţii civilizate pentru a se dezvolta. Însă toate au un început iar noi ne bucurăm că mediul privat ne sare în ajutor.” declară domnul Viorel Codarcea, directorul Şcolii Gimnaziale ”Matei Basarab” din Brebu.

„Am auzit de atâtea ori cum se dă vina pe ‚scoală’ şi nivelul scăzut de educaţie, dar şi de lipsa investiţiilor atât de necesare, încât am hotărât să facem ceva în acest sens, mai ales că cei mai fideli consumatori ai produselor noastre sunt chiar copiii. Ei merită tot ce e mai bun! Aşa că am pornit la drum într-o aventură căreia îi vom dedica mult timp şi resurse, însă o vom face cu tot dragul. Mai ales că, iată, ni s-au alăturat prompt primele companii, cărora, cu siguranţă, li se vor adauga şi altele.” a spus Sait Mehmet Bulut, Managing Director RoStar.

Următoarea şcoală care va fi renovată în următoarea perioadă va fi aleasă în judeţul Călăraşi.