Mamele antreprenor din Ploieşti s-au organizat într-un business hub

În timpul concediului de maternitate, multe femei se gândesc să renunţe la cariera lor anterioară, care presupunea un program de 8-9 ore/zi şi îşi deschid o afacere proprie care să le înlocuiască venitul din salariu şi să le ofere mai mult timp cu familia. Poţi însă să ai succes în antreprenoriat atunci când nu ai experienţă în afaceri?

Mamprenoriatul, sau antreprenoriatul mamelor este un fenomen global, care a apărut ca urmare a dezvoltării internetului, un instrument ce permite oricui să îşi dezvolte abilităţile şi să îşi promoveze produsele şi serviciile aproape gratuit, din confortul propriei case.

O influenţă pozitivă asupra creşterii acestui fenomen o au şi specialiştii în parenting, care recomandă mamelor să stea cât mai mult alături de copiii lor în primii ani de viaţă, pentru a-i ajuta să se dezvolte armonios din punct de vedere emoţional.

Fenomenul a apărut recent şi în România şi este într-o creştere exponenţială de la an la an. Din păcate, în România companiile nu oferă posibilitatea ca mamele să aibă un program flexibil, de 4-6 ore/zi, 2-3 zile/săptămână sau posibilitatea de a lucra de acasă, aşa că singura alternativă rămâne antreprenoriatul.

„Apare un model nou de femeie, care îşi doreşte să fie cât mai mult prezentă în viaţa familiei ei, fără însă să renunţe la carieră. E o tipologie de femeie cu educaţie superioară, care citeşte foarte mult şi se autoeducă, şi care a avut o carieră profesională înainte de apariţia sarcinii. Multe dintre ele au lucrat în bănci, au fost manageri la diverse corporaţii, au demonstrat că pot avea o carieră strălucită ca angajat, dar în timpul concediului de maternitate încep să se gândească tot mai serios să renunţe la acest tip de carieră, care le ţine departe de familie, şi să se dedice mult mai mult copiilor şi partenerilor lor de viaţă.” spune Alina Bota, Fondator Mamprenoare, un Business Hub&Accelerator ce susţine şi promovează mamele antreprenor.

Alternativa antreprenoriatului nu este însă atât de uşoară precum pare, pentru că multe dintre mămici, chiar dacă au un CV impresionant, nu au experienţă în domeniile în care se îndreaptă, nu au educaţie antreprenorială şi se trezesc complet singure şi debusolate într-o lume competitivă, în care fiecare pas greşit înseamnă o gaură în bugetul familiei, principala sursă de finanţare a majorităţii mamelor care aleg acest drum.

„Antreprenoriatul este o alternativă viabilă de a-ţi înlocui venitul din salariu şi de a avea mai mult timp alături de familie şi asta o demonstrează sutele de mame din toată ţara care fac parte din Comunitatea Mamprenoare şi au devenit independente financiar, însă e nevoie să respecţi câţiva paşi simpli: să te îndrepţi doar înspre domenii care te pasionează şi în care ai abilităţi, să investeşti în abilităţile tale ca să poţi avea produse şi servicii de o calitate superioară, să ai o strategie de business coerentă şi o strategie de promovare eficientă şi să te alături comunităţilor care te pot sprijini la nevoie” susţine Alina Bota.

Mamprenoare este singura comunitate din România care conectează mamele antreprenor din toată ţara şi din diaspora şi le oferă acestora educaţie antreprenorială, programe de consultanţă şi mentorat personalizat, o platformă online, pe care îşi pot promova afacerile în mod gratuit, târguri în care îşi pot vinde produsele şi chiar o revistă glossy printată în care îşi pot scrie singure povestea şi atrage clienţi.

„Credem în colaborare şi în parteneriate pentru că împreună putem creşte mult mai repede decât separat. Avem întâlniri periodice la nivel local în care discutăm problemele cu care ne confruntăm în afacerile noastre, organizăm evenimente menite să ne promoveze atât la nivel naţional, cât şi local. Avem workshopuri pe teme de antreprenoriat, branding şi chiar o şcoală de management pentru mamprenoare. Scopul nostru este să creştem împreună şi rezultatele nu întârzie să apară în afacerea fiecăreia dintre noi.” susţine Elena Oprina  Manager Comunitatea Mamprenoare Ploieşti.

Intrarea în Comunitatea Mamprenoare se face printr-un workshop de antreprenoriat numit „Şi mămică, şi antreprenor de succes”, în care femeile (nu neapărat mame) care îşi doresc să exploreze această alternativă învaţă cum să evite greşelile care se fac în antreprenoriat, învaţă paşii corecţi şi exemple de bună practică şi le sunt prezentate instrumentele pe care le au la dispoziţie din calitatea de membre ale acestei comunităţi.

În 11 august, între orele 11:00-13:00 se desfăşoară în Ploieşti, la Casa Petroliştilor, un nou workshop „Şi mămică, şi antreprenor de succes” susţinut de către Alina Bota, Fondatoarea Comunităţii Mamprenoare şi Elena Oprina, Manager Comunitatea Mamprenoare din Ploieşti şi organizat în parteneriat cu Lukoil România, companie care încurajează mamele talentate din companie, precum şi Titan Academy. Partenerii workshopului sunt antreprenori ploieşteni care au decis să susţină dezvoltarea antreprenoriatului feminin din Ploieşti promovând acest eveniment şi sunt din ce în ce mai mulţi antreprenori ploieşteni care doresc să susţină afacerile mamelor pentru că ştiu că astfel susţin o nouă generaţie educată în spirit antreprenorial.

Workshopul reprezintă poarta de intrare în această comunitate, toate femeile care participă la acest workshop vor deveni membre ale acestei comunităţi, vor fi introduse în grupul închis Mamprenoare şi prezentate apoi mămicilor din toată ţara, vor avea profil gratuit pe website-ul mamprenoare.eu, acces la şedinţele de lucru locale şi la evenimentele organizate la nivel naţional şi consultanţă personalizată pentru a-şi dezvolta o afacere de la zero cu buget redus sau pentru a-şi eficientiza propriile afaceri.

În 11 august va avea loc o nouă şedinţă de lucru a Comunităţii Locale Ploieşti, în care sunt invitate atât membrele vechi ale comunităţii, cât şi participantele la workshop.

Comunitatea Mamprenoare este un Business Hub & Accelerator pentru mamele care îşi doresc dezvoltarea unei afaceri proprii care să le permită să devină independente financiar.

Comunitatea a fost fondată în urmă cu doi ani de către Alina Bota, o româncă ce locuieşte în prezent în Belgia şi care îşi doreşte scoaterea la lumină, încurajarea şi promovarea talentului şi creativităţii femeilor românce atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. Nu există taxă de membru în această comunitate, toate activităţile din interiorul comunităţii sunt organizate pe bază de voluntariat. Mamprenoare are acoperire internaţională, cu comunităţi locale conduse de manageri locali în oraşe precum Bucureşti, Iaşi, Cluj Napoca, Ploieşti, Timişoara, Alba Iulia, Târgovişte, Oradea şi lista este în continuă creştere deoarece din comunitate fac parte tot mai multe românce din Elveţia, Franţa, Belgia sau UK.

Pe viitor se doreşte creşterea acestei comunităţi la nivel internaţional, pentru a permite mamelor românce să îşi vândă produsele şi la târguri organizate în afara României.

                        Pagini Utile:

▪          Mamprenoare pe web: http://mamprenoare.eu/

▪          Mamprenoare pe facebook:  https://www.facebook.com/mamiciantreprenor/