IJP PRAHOVA.Buletin informativ.4 octombrie 2023
 
La volan, sub influenţa alcoolului
În dimineaţa zilei de ieri, în jurul orei 07.45, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei municipiului Ploieşti, în timp ce desfăşu678*rau activităţi pe linie rutieră pe strada Mărăşeşti au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 56 de ani, din municipiu. 
La testarea cu aparatul etilotest a acestuia, aparatul a indicat valoarea de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice de sânge. 
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice.
 
Acţiune în zona de nord a municipiului Ploieşti, pentru siguranţa cetăţenilor
Ieri, 3 octombrie a.c., în intervalul orar 17.00-19.00, poliţiştii din cadrul Secţiei nr.2 de Poliţie Ploieşti, au desfăşurat o acţiune în zona de nord a municipiului Ploieşti. 
Acţiunea a avut drept obiective descurajarea elementelor infracţionale, combaterea fenomenelor cu impact stradal şi luarea măsurilor ce se impun faţă de persoanele care săvârşesc fapte antisociale.
Astfel, au fost legitimate aproximativ 40 de persoane şi au fost avertizate 10 persoane cu privire la respectarea normelor de convieţuire socială.
Au fost controlate 10 autovehicule, fiind efectuate 4 controale corporale şi 3 ale bagajelor. 
De asemenea, au fost controlate 4 unităţi comerciale şi 4 zone de agrement verificate.
Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale, 14 conform Legii nr.61/1991, privind respectarea normelor de convieţuire socială, dar şi una la regimul circulaţiei, în valoare totală de aproximativ 9.500 de lei.
Totodată, a fost constatată şi o infracţiune.
Exemplu:
În jurul orei 17.45, cu ocazia activităţilor de patrulare desfăşurate în parcul Meşteşugăresc din municipiu, poliţiştii au identificat şi depistat un tânăr în vârstă de 15 ani care avea un comportament agitat. 
Cu ocazia controlului corporal, s-a constatat faptul că persoana în cauză avea asupra sa un obiect tăietor-înţepător. 
Tânărul din Ploieşti a fost condus la sediul unităţii de poliţie în vederea audierii, obiectul fiind ridicat in vederea continuării cercetărilor. 
În cauză, a fost întocmit un dosar penal deschis sub aspectul săvârşirii infracţiunii de portul, fără drept, de obiecte periculoase.
Acţiuni pentru siguranţa rutieră în Prahova
La data de 3 octombrie a.c., pe drumurile naţionale din judeţ şi pe raza staţiunii Buşteni, poliţiştii Serviciului Rutier Prahova, şi cei ai staţiunilor Sinaia, Buşteni şi Azuga au acţionat împreună pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente rutiere, în special pentru identificarea conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză, dar şi pentru depistarea celor care conduc vehicule sub influenţa alcoolului sau a substanţelor cu efect psihoactiv. 
Poliţiştii au aplicat peste 125 de sancţiuni contravenţionale, dintre care, 25 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 16 pentru nepurtarea centurii de siguranţă, trei pentru neacordare prioritate vehicule, trei pietonilor pentru traversări neregulamentare, una pentru conducere sub influenţa alcoolului, iar restul pentru alte abateri de la normele rutiere în vigoare, iar restul pentru alte abateri de la normele rutiere în vigoare. 
Totodată, au fost reţinute 9 premise de conducere, trei pentru neacordare prioritate de trecere vehiculelor care au acest drept, unul pentru conducere sub influenţa alcoolului, iar celelalte pentru alte nereguli constatate. De asemenea, au fost reţinute două certificate de înmatriculare. 
Valoarea totală a sancţiunilor depăşeşte 33.000 de lei. 
RECOMANDĂRI: 
-Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive! Este o alegere, nu o greşeală.
-Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic! 
-Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare! 
-Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă! 
-Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule! 
-Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident; 
-Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! 
-Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacelor de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulaţi, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune! 
Foto ilustrativ