IJP PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV.24 mai 2023
 
Controale la regimul silvic
La data de 23 mai a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Ordine Publică în baza unor date şi informaţii deţinute, au depistat pe raza comunei Jugureni, trei persoane care transportau material lemnos, cu ajutorul a trei autoutilitare.
În urma verificărilor efectuate în aplicaţia SUMAL 2.0 s-a constatat faptul că avizele de însoţire a materialului lemnos aveau statusul ”înregistrat”, situaţie în care materialul lemnos transportat nu are provenienţă legală conform prevederilor art. 12 din H.G. 497/2020. 
Persoanele în cauză au fost conduse la sediul Ocolului Silvic Verbila unde s-a procedat la inventarierea materialului lemnos transportat, ocazie cu care s-a stabilit faptul că în cele trei autovehicule se afla un volum de 5.59 de metri cubi lemn foc, din specia tei, în valoare de aproximativ 1.100 de lei.
Astfel, materialul lemnos a fost confiscat şi predat Ocolului Silvic Verbila.
Faţă de cele trei persoane a fost luată măsura sancţionării contravenţionale cu amenzi în valoare totală de 15.000 de lei, conform prevederilor Legii nr.171/2010.
Controale la agenţii economici de pe raza municipiului Ploieşti
La data de 23 mai a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au organizat o acţiune în municipiul Ploieşti având ca obiect prevenirea şi combaterea ilegalităţilor de natură a prejudicia bugetul general consolidat prin neconformarea operatorilor economici la prevederile legislative imperative şi adoptarea unui unui comportament fiscal evazionist.
Din analiza situaţiei operative existente la nivelul judeţului se constată că unii agenţi economici se sustrag de la plata taxelor, impozitelor şi contribuţiilor către bugetul consolidat al statului sau înregistrează restanţe mai mari de 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege pentru plata impozitelor şi contribuţiilor cu stopaj la sursă prevăzute în anexa la Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. 
Astfel, cu ocazia verificărilor efectuate la una din societăţi comerciale s-a constatat că în perioada martie 2022 - prezent, contribuabilul s-ar fi sustras de la plata impozitelor şi contribuţiilor cu stopaj la sursă prevăzute în Legea 241/2005, înregistrând astfel obligaţii fiscale datorate în valoare totală de 103.924 de lei şi neachitate în termen de cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege.
În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, urmând a fi efectuate cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti în vederea stabilirii prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului şi tragerii la răspundere a persoanelor vinovate.
Infracţiuni la regimul rutier
La data de 23 mai a.c., în jurul orei 5.00, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Ploieşti în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu au observat un autoturism care se deplasa pe Bulevardul Republicii către Şoseaua Nordului şi care la vederea echipajului de poliţie a virat brusc către strada Cameliei, încercând să evită întâlnirea cu acesta.
Ulterior, poliţiştii au interceptat şi oprit în trafic autoturismul în cauză, folosind semnalele acustice şi luminoase ale autospecialei de poliţie, conducătorul auto conformându-se şi oprind în afara părţii carosabile.
În urma verificărilor efectuate poliţiştii au identificat conducătorul auto fiind vorba de un bărbat în vârstă de 40 de ani din municipiul Ploieşti.
Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0.77 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice de sânge.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.
Tot ieri, în jurul orei 10.30, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Mizil în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 37 de ani din municipiul Iaşi.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date poliţiştii au constatat faptul că bărbatul este posesor de permis de conducere, însă figurează cu Restricţii-Suspendat.
În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală.
 
Foto ilustrativ