
În ultimele 72 de ore, pompierii militari din judeţul Prahova au acţionat în 119 misiuni, dintre care 30 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă şi 89 urgenţe medicale.
Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 10 incendii (dintre care 3 au fost incendii de vegetaţie uscată şi deşeuri menajere), precum şi în alte 4 intervenţii în sprijinul comunităţilor, care au presupus deblocarea uşilor de acces în locuinţe, pentru a facilita intervenţia echipajelor medicale la persoane cu probleme de sănătate, salvarea unui animal şi asistenţa unei persoane supraponderale.
În acest interval, 86 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.
Pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 4 accidente rutiere, în care au fost implicate 7 autoturisme şi cei 10 ocupanţi ai acestora, dintre care 4 au fost transportaţi la spital pentru a primi îngrijiri suplimentare.
În săptămâna 08 - 14 mai 2023, inspectorii de prevenire au desfăşurat 15 activităţi de informare, acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unităţi de cultură şi centre comerciale.
Pe timpul desfăşurării acestor acţiuni, au fost depistate 48 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 14 au fost soluţionate pe timpul activităţilor. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 41 avertismente şi 7 amenzi, în cuantum de 9.500 lei. Cu ocazia desfăşurării controalelor, au fost organizate 4 exerciţii cu 26 de persoane şi 16 instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor, la care au participat 56 de persoane.
În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 4 misiuni de recunoaştere în teren, în oraşul Sinaia, pentru verificarea reţelei de hidranţi, precum şi la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde au fost verificate căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
Misiuni relevante:
-
Vineri dimineaţă, în jurul orei 07:00, pompierii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Câmpina
au acţionat pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la un atelier de prelucrare a lemnului din localitatea Telega, strada Hodoi. La sosirea echipajelor de salvatori, focul se manifesta generalizat, cu flacără deschisă, pe aproximativ 200 mp. Pompierii au intervenit, progresiv, cu 4 autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi un echipaj SMURD, iar după aproximativ două ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat. Cauza probabilă a incendiului a fost producerea unui scurtcircuit electric. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
-
Pompierii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Vălenii de Munte au avut încă o noapte de foc. Sâmbătă, în jurul orei 03:00, a fost semnalată prin apel la numărul unic de urgenţă 112, producerea unui incendiu în localitatea Izvoarele. Imediat, la locul indicat s-au deplasat echipajele de pompieri cu 3 autospeciale de stingere şi un echipaj SMURD. La sosirea salvatorilor, incendiul se manifesta la nivelul casei, la un atelier de mobilă şi la anexele gospodăreşti, pe o suprafaţă de aproximativ 300 mp, fără posibilităţi de extindere la vecinătăţi. Pompierii au depus eforturi pentru localizarea incendiului şi au reuşit să îi limiteze puterea de ardere şi de propagare, suprafaţa afectată de flăcări fiind de aproximativ 400 mp. După o luptă asiduă cu flăcările, pompierii au lichidat incendiul şi au stabilit drept cauză probabilă de incendiu efectul termic al curentului electric, determinat de existenţa unui conductor electric defect sau neizolat corespunzător faţă de materiale combustibile. În urma acestui eveniment, proprietarii au suferit atacuri de panică, fiind asistaţi medical de către echipajul SMURD.
Pentru evitarea izbucnirii unor incendii în urma exploatării necorespunzătoare a instalaţiilor şi receptoarelor electrice, se interzice:
- folosirea instalaţiilor şi aparatelor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii, având conductori neizolaţi, cu prize sau întrerupătoare defecte, doze sau derivaţii fără capace;
- folosirea siguranţelor supradimensionate la tablourile de distribuţie;
- executarea instalaţiilor electrice pe elemente de construcţie din materiale combustibile, acestea constituind un risc ridicat de incendiu;
- utilizarea în stare defectă a instalaţiilor şi receptoarelor electrice;
- racordarea de consumatori electrici având puterile electrice însumate peste puterea electrică proiectată a instalaţiei de alimentare;
- executarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţie la instalaţiile electrice de către personal necalificat şi neautorizat;
- folosirea legăturilor provizorii prin introducerea conductoarelor electrice direct în priză;
- utilizarea, în tablourile electrice, a siguranţelor improvizate, prin înlocuirea fuzibilului calibrat ars cu fire din liţă. În vederea utilizării în siguranţă a instalaţiilor electrice, periodic, se vor efectua lucrări de întreţinere a acestora.
Acordaţi atenţie pregătirii în situaţii de urgenţă. Informaţi-vă asupra măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naţionale de pregătire: https://fiipregatit.ro.
De asemenea, puteţi descărca noua aplicaţie DSU. Fii informat şi fii pregătit oriunde, oricând!
Aplicaţia DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, dar şi Android şi poate fi descărcată gratuit, accesând unul din următoarele link-uri:
App Store ( https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906)
Google Play ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu )
Unităţile operative rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situaţiilor de urgenţă şi acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.