În ultimele 72 de ore, pompierii militari din judeţul Prahova au acţionat în 98 de misiuni

În ultimele 72 de ore, pompierii militari din judeţul Prahova au acţionat în 98 de misiuni, dintre care 34 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă şi 64 urgenţe medicale.

Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 8 incendii (dintre care 2 au fost incendii de vegetaţie uscată şi deşeuri menajere), precum şi în alte 7 intervenţii în sprijinul comunităţilor, care au presupus deblocarea uşilor de acces în locuinţe, pentru a facilita intervenţia echipajelor medicale la persoane cu probleme de sănătate, degajarea unor elemente de construcţie în municipiul Ploieşti, Piaţa Aurora, degajarea unui copac căzut pe carosabil şi transportarea unor persoane nedeplasabile la unităţi spitaliceşti.

În acest interval, 73 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.

Pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 12 accidente rutiere, în care au fost implicate 9 autoturisme şi cei 13 ocupanţi ai acestora, dintre care 5 au fost transportaţi la spital pentru a primi îngrijiri suplimentare.

În săptămâna 01 - 05 mai 2023, inspectorii de prevenire au desfăşurat 8 activităţi de informare, acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unităţi de cultură şi centre comerciale.

Pe timpul desfăşurării acestor acţiuni, au fost depistate 12 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 5 au fost soluţionate pe timpul activităţilor. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 12 avertismente. Cu ocazia desfăşurării controalelor, au fost organizate 4 exerciţii cu 72 de persoane şi 3 instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor, la care au participat 98 de persoane.

În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 3 misiuni de recunoaştere în teren, la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde au fost verificate căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

Misiuni relevante:

  • Vineri după-amiază, pompierii din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Ploieşti au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice şi acordarea prim ajutorului medical în cazul producerii unui accident rutier pe raza comunei Filipeştii de Târg, sat Brătăşanca (limita dintre judeţele Prahova şi Dâmboviţa). La locul evenimentului au fost mobilizate o autospecială de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de descarcerare, un echipaj SMURD şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă. Pompierii militari au asigurat măsurile specifice de preîntâmpinare a incendiilor, acţionând şi pentru extragerea uneia dintre victime din interiorul autoturismului (persoana în cauză era blocată, nu încarcerată). În accident au fost implicate 2 autoturisme, în care se aflau 3 persoane, acestea fiind asistate medical la faţa locului, ulterior fiind transportate la spital pentru a primi îngrijiri suplimentare.

  • Sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 04:00, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu care a cuprins remorca unui autotren pe autostrada A3, la km 60. Autoutilitara era încărcată cu tablă. Au acţionat două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. Incendiul a fost lichidat fără a întâmpina probleme. De asemenea, nu au fost înregistrate victime.

Acordaţi atenţie pregătirii în situaţii de urgenţă. Informaţi-vă asupra măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naţionale de pregătire: https://fiipregatit.ro.

De asemenea, puteţi descărca noua aplicaţie DSU. Fii informat şi fii pregătit oriunde, oricând!

Aplicaţia DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, dar şi Android şi poate fi descărcată gratuit, accesând unul din următoarele link-uri:

 App Store ( https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906)

Google Play ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu )

Unităţile operative rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situaţiilor de urgenţă şi acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Sursă:Comunicat ISU Prahova

Foto:ISU PH