POLIŢIA ROMÂNĂ face precizări  despre noile schimbări vehiculate în spaţiul public
Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, privind întocmirea electronică a documentelor specifice activităţii de constatare a contravenţiilor, precum şi solicitările reprezentanţilor mass-media, Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române este abilitat să comunice următoarele:
În anul 2021, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcţia Rutieră, a semnat cererea de finanţare pentru accesarea unui proiect cu finanţare europeană, denumit: Dezvoltarea unui sistem mixtmobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulaţie.
În cadrul acestuia, vor fi achiziţionate, printre altele (drugteste, aparate radar, imprimante, autospeciale), 4.000 de tablete.
Acest proiect îşi propune dezvoltarea unor sisteme digitale de preluare a informaţiilor din trafic şi integrarea altor componete specifice muncii operative.
Astfel, procesul de digitalizare are două componente majore:
Sistemul POLGIS, ce va fi instalat pe cele 4.000 de tablete, va permite preluarea datelor de pe drumurile publice (informaţii despre infrastructura rutieră), dezvoltându-se  astfel un mecanism digital eficient de colectare/furnizare a informaţiilor din trafic, care să asigure valorificarea într-o manieră completă şi corelată a datelor, pentru creşterea siguranţei rutiere. 
Sistemul va permite interconectarea mai multor factori implicaţi în domeniul siguranţei rutiere, dar şi semnalarea aspectelor neconforme din trafic, atât către conducatorii auto, cât şi către entităţi cu atribuţii în domeniul de administrare a drumurilor.
Acesta va putea comunica, prin componenta Infotrafic a Poliţiei Române, cu platformele mobile utilizate de conducătorii auto, în vederea previzionării evenimentelor din trafic şi optimizării rutei, în cazul obstrucţionării traficului (evenimete rutiere, alunecări de teren, evenimente publice, transporturi agabaritice).
Sistemul de ABATERI MOBILE va permite conectarea cu bazele de date naţionale ale Poliţiei Române, întocmirea documentelor specifice activităţii de constatare a contravenţiilor, printarea acestora şi stocarea automată în bazele de date şi integrarea cu Titlul de Creanţă Electronic. 
Pe tabletă vor fi instalate bazele de date de interes ale Poliţiei Române, în care se vor regăsi persoanele date în urmărire, autovehicule sustrase sau implicate în comiterea de infracţiuni.
Astfel, se va digitaliza procesul de identificare a elementelor infracţionale, aducând un aport considerabil pentru combaterea criminalităţii.
Toate aceste funcţii vor permite creşterea gradului de eficienţă şi debirocratizare a activităţii Poliţiei Române, în favoarea unui climat de siguranţă sporit, costurile pentru cetăţean fiind reduse. 
Sistemul este conceput să permită dezvoltarea ulterioară, în raport de evoluţia legislaţiei specifice în domeniu, precum plata folosind cardul, comunicarea documentelor pe adrese de e-mail, posibilitatea de a traduce informaţii minimale referitoare la procedurile specifice, în mai multe limbi de circulaţie internaţională.
Sursă:Comunicat POLIŢIA ROMÂNĂ/IJP Prahova
Foto ilustrativ/Gherlainfo.ro