Fapte contravenţionale sancţionate de poliţiştii locali

Poliţia Locală Ploieşti a desfăşurat, în perioada 19 - 25 februarie 2018, o serie de acţiuni pentru asigurarea unui climat de ordine şi linişte publică pe raza municipiului. În urma activităţilor de patrulare, poliţiştii locali au aplicat 330 sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor fiind de 77.650 lei.

Faptele contravenţionale depistate în timpul activităţilor specifice de patrulare au constat în tulburarea liniştii şi ordinii publice, consum de alcool în locuri publice neautorizate, fumatul în spaţiile publice interzise prin lege, abandonul deşeurilor menajere în alte locuri decât cele special amenajate, circulaţia cu atelaje hipo pe alte trasee decât cele stabilite de Consiliul Local Ploieşti, refuzul de legitimare şi deţinerea de acte de identitate expirate. Permanent, s-a acţionat şi în zonele frecventate de cerşetori şi parbrizari, în intersecţiile şi sensurile giratorii aflate pe axa nord-sud a municipiului.

Poliţiştii locali din cadrul Serviciului Ordine Publică au acţionat în mijloacele de transport public, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale produse în timpul desfăşurării activităţilor de transport în comun pe raza municipiului. Astfel, au fost aplicate un număr de 38 sancţiuni contravenţionale persoanelor care s-au făcut vinovate de încălcarea  normelor de convieţuire socială,  fiind legitimate 45 de persoane, iar şapte atenţionate verbal.

Poliţiştii locali cu atribuţii în domeniul circulaţiei pe drumurile publice au efectuat controale specifice pentru o bună conduită a conducătorilor de autovehicule pe raza localităţii, asigurând totodată şi fluidizarea traficului rutier. Asfel, au fost identificaţi şi sancţionaţi conducătorii auto care nu au respectat prevederile art. 111 şi 142 din O.U.G. nr. 195/2002 referitoare la circulaţia pe drumurile publice, ce reglementează oprirea, staţionarea interzisă, dar şi accesul pe interzis.

            În zilele de miercuri şi joi, respectiv 21 şi 22 februarie 2018, poliţiştii locali au desfăşurat acţiuni punctuale pentru depistarea conducătorilor de autovehicule care opresc voluntar în zonele interzise, menţionate în art. 142 din O.U.G. nr.195/2002 referitoare la circulaţia pe drumurile publice.          Acţiunile de verificare s-au desfăşurat pe străzile: Elena Doamna, Gheorghe Doja, Gheorghe Grigore Cantacuzino, Cuza Vodă, Trei Ierarhi, Democraţiei, Nicolae Bălcescu, Nicolae Iorga, Ştefan cel Mare, Piaţa 1 Decembrie 1918, Bulevardul Independenţei, Maramureş, Aurel Vlaicu, Bobâlna, Rudului şi Bulevardul Republicii – zona Piaţa Mihai Viteazul. În urma verificărilor întreprinse şi a neregulilor constatate au fost aplicate 93 de sancţiuni contravenţionale.

În cursul zilei de joi, 23 februarie 2018, în jurul orei 13.15, la controlul ce a avut loc în zona de sud a municipiului, în Piaţa 1 Decembrie 1918, poliţiştii locali l-au depistat pe numitul N.V., de 55 ani, cu domiciliul în Ploieşti, care oprise neregulamentar autovehiculul marca Daewoo pe trecerea pentru pietoni din apropierea staţiei T.C.E.. Poliţiştii locali au constatat că bărbatul avea asupra lui numai actul de identitate şi certificatul de înmatriculare al maşinii. În urma verificărilor efectuate, s-a descoperit că acesta nu poseda permis de conducere, fiind preluat de lucrătorii Secţiei nr. 4 Poliţie, pentru continuarea cercetărilor.

Serviciul Disciplină în Construcţii a efectuat controale cu privire la respectarea legalităţii în cazul executării lucrărilor de: reparaţie defecţiune reţea electrică, remediere instalaţie în cazul emanaţiilor de gaze, ridicare la cotă a căminelor de canal şi a lucrărilor de construire, extindere sau desfiinţare a unor clădiri. De asemenea, poliţiştii locali au dat curs sesizărilor referitoare la rezervarea unor locuri de parcare pe strada Baraolt şi abandonarea de pământ rezultat din executarea lucrărilor de construcţii pe strada Trestioarei.

Biroul  Protecţia  Mediului a desfăşurat acţiuni de verificare, în cazul a 68 societăţi comerciale, referitoare la deţinerea contractelor de salubritate, pentru ridicarea deşeurilor provenite din desfăşurarea activităţilor economice. Au fost sancţionate două societăţi comerciale cu punct de lucru pe Bulevardul Republicii, care nu deţineau un astfel de contract. Totodată, poliţiştii locali au monitorizat zona platformelor gospodăreşti pentru identificarea persoanelor care abandonează gunoiului menajer în afara containerelor de colectare, fiind sancţionate două persoane surprinse pe străzile Domnişori şi Eremia Grigorescu. Poliţiştii locali au depistat pe domeniul public cantitatea de 150 kg  deşeuri reciclabile, ce au fost predate lucrătorilor operatorului de salubritate. Poliţiştii locali au mai dat curs sesizărilor privind tăierea ilegală de arbori şi depozitarea de saci cu nisip pe domeniul public.

Poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Comercial au întreprins acţiuni de verificare a modului de respectare a legislaţiei în activitatea societăţilor comerciale cu puncte de lucru în incinta Halelor Centrale. Astfel, au fost verificaţi 20 de agenţi economici, fiind aplicate 5 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite. Poliţiştii locali au mai verificat un număr de 21 agenţi economici, în vederea obţinerii avizului pentru stabilirea programului de funcţionare.

Poliţiştii locali cu atribuţii în domeniul evidenţei persoanelor au desfăşurat controale în cazul unui număr de 38 asociaţii de proprietari, verificând actualizarea cărţilor de imobil şi a tabelelor de informare a locatarilor. Totodată, au identificat deţinătorii cărţilor de imobil în cazul a 16 asociaţii de proprietari, în vederea planificării viitoarelor controale.