Pompierii prahoveni au fost la datorie în weekend de sărbătoare

În ultimele 72 de ore, pompierii salvatori din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 108 misiuni, dintre care 35 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 70 urgenţe medicale şi 3 activităţi de îndrumare şi control.

Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 3 incendii, precum şi în alte 7 intervenţii în sprijinul comunităţilor, care au presupus deblocarea uşilor de acces în locuinţe, pentru a facilita intervenţia echipajelor medicale la persoane cu probleme de sănătate, asistenţa unor persoane intoxicate cu gaze emanate de un generator, transportarea unor persoane nedeplasabile la unităţi spitaliceşti etc.

În acest interval, 77 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.

În săptămâna 03 - 07 aprilie 2023, Inspecţia de Prevenire a desfăşurat 31 de activităţi de informare, acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unităţi de cultură şi centre comerciale.

Pe timpul desfăşurării acestor acţiuni au fost depistate 62 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, din care 22 au fost soluţionate pe timpul activităţilor. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 55 avertismente şi 7 amenzi în valoare de 33.500 lei. Cu ocazia desfăşurării controalelor, au fost organizate 7 exerciţii cu 33 de persoane şi 11 instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor, la care au participat 43 de persoane.

În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 3 misiuni de recunoaştere în teren, la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde au fost verificate căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

Pe lângă acestea, au fost desfăşurate 10 misiuni de asigurare a zonei la biserici, în contextul sărbătoririi Floriilor ortodoxe şi a Paştelui catolic.

Un weekend pus sub semnul accidentelor rutiere!

Sfârşitul de săptămână a avut, pentru cei mai mulţi dintre noi, o puternică încărcătură spirituală, fie că am sărbătorit Paştele catolic, fie Duminica Floriilor. Pentru câteva persoane, însă, a fost unul sumbru, acestea fiind implicate, din nefericire, în accidente rutiere.

Pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 13 accidente rutiere, în care au fost implicate 27 de autoturisme şi cei 63 de ocupanţi ai acestora, dintre care 18 au fost transportaţi la spital pentru a primi îngrijiri suplimentare.

Dintre cele mai relevante misiuni ale salvatorilor prahoveni, pe această linie, enumerăm:

  • Vineri, în jurul orei 17:00, un accident s-a produs în comuna Ariceştii Rahtivani, pe DN 72, fiind implicate două autoturime. În urma coliziunii, au rezultate două victime, conştiente, însă una dintre acestea era încarcerată. Pompierii s-au deplasat la locul evenimentului cu o autospecială pentru intervenţie la descarcerare, o autospecială de stingere şi o ambulanţă SMURD. Odată sosiţi la locul indicat, au acţionat pentru extragerea victimei încarcerate (femeie, 39 ani). Aceasta prezenta multiple leziuni la nivelul membrelor şi traumatism cranio-cerebral sever. Cea de a doua victimă (bărbat, 46 ani), prezenta, de asemenea, traumatism cranio-cerebral, ambele fiind transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe din municipiul Ploieşti.

  •  Sâmbătă seară, în jurul orei 18:00, pompierii au fost solicitaţi să intervină în cazul producerii unui accident rutier în oraşul Băicoi, cartierul Lilieşti. În accident a fost implicat un singur autoturism care s-a răsturnat în afara părţii carosabile, în interiorul acestuia aflându-se 6 ocupanţi (dintre care 3 minori). Imediat, la locul evenimentului s-a deplasat o autospecială de stingere şi o ambulanţă SMURD, doi dintre minorii implicaţi în accident necesitând îngrijiri medicale, ulterior fiind transportaţi de urgenţă la spital.

  • Duminică, pompierii prahoveni au intervenit pentru asigurarea zonei şi acordarea primului ajutor medical în urma producerii unui accident rutier pe raza comunei Baba Ana. Coliziunea s-a produs între doua autoturisme în care se aflau 8 persoane, 2 dintre acestea fiind blocate într-un autoturism răsturnat în afara părţii carosabile. În cel mai scurt timp, la locul evenimentului au fost alocate o autospecială pentru intervenţie la descarcerare şi o ambulanţă SMURD. Victimele rezultate în urma accidentului au necesitat îngrijiri medicale, 6 dintre acestea, care prezentau diverse plăgi şi traumatisme, fiind transportate de urgenţă la spital.

***

Acordaţi atenţie pregătirii în situaţii de urgenţă. Informaţi-vă asupra măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naţionale de pregătire: https://fiipregatit.ro.

De asemenea, puteţi descărca noua aplicaţie DSU. Fii informat şi fii pregătit oriunde, oricând!

Aplicaţia DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, dar şi Android şi poate fi descărcată gratuit, accesând unul din următoarele link-uri:

 App Store ( https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906)

Google Play ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu )

Unităţile operative rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situaţiilor de urgenţă şi acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.