BULETIN INFORMATIV ISU PRAHOVA. 16 martie 2023

În ultimele 24 de ore, pompierii salvatori din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a 44 de situaţii de urgenţă, 28 dintre acestea fiind reprezentate de acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

De asemenea, echipajele de salvatori au localizat şi lichidat şase incendii, cinci dintre acestea fiind de vegetaţie uscată, produse în localităţile Podenii Noi (1000 mp), Ştefeşti (300 mp), Mizil (1 ha), Predeal Sărari (2000 mp) şi Ceptura (1000 mp).

Totodată, pompierii prahoveni au acţionat şi în alte 2 cazuri în sprijinul comunităţilor, care au vizat deblocarea uşilor de acces în locuinţe, pentru a facilita accesul echipajelor medicale la persoane cu probleme de sănătate.

În acest interval, 28 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.

Pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 2 accidente rutiere, în care au fost implicate 3 autoturisme şi o autoutilitară, precum şi cei 7 ocupanţi ai acestora. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat trei misiuni de recunoaştere în teren, în oraşul Vălenii de Munte, în localitatea Lipăneşti, precum şi la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde au fost verificate căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

Atenţie: incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la gospodării, punând în pericol viaţa şi bunurile cetăţenilor!

Odată cu sosirea primăverii şi încălzirea vremii, gospodarii şi fermierii aleg să îşi igienizeze terenurile prin arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate. Aceasta este, din nefericire, cea mai întâlnită practică şi reprezintă un pericol foarte mare prin posibilitatea propagării flăcărilor la alte terenuri, păduri, precum şi la diferite construcţii sau sisteme din apropiere.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada următoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Prahova face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă.

Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.

Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.

 • Nu se admite utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze, lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc. şi, respectiv, la mai puţin de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără ca focul să fie supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, transmitem din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată de condiţiile meteorologice.

***

Vă reamintim că informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro.

Foto ilustrativ