ISU PRAHOVA. BULETIN INFORMATIV.9 martie 2023

În ultimele 24 de ore, pompierii salvatori din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a 37 de situaţii de urgenţă, 19 dintre acestea fiind reprezentate de acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi 3 activităţi de informare şi control.

Echipajele de salvatori au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 9 incendii (unul produs la un apartament din municipiul Ploieşti, iar 8 dintre acestea au fost incendii de vegetaţie uscată).

În acest interval, 21 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.

Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 2 accidente rutiere, în care au fost implicate 3 autoturisme şi cei 3 ocupanţi ai acestora. În urma acestor evenimente, o persoană a fost transportată la spital pentru a primi îngrijiri medicale suplimentare.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat o misiune de recunoaştere în teren, la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde au fost verificate căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

Atenţie la incendiile de vegetaţie uscată!

 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova reaminteşte cetăţenilor faptul că, în cazul incendiilor de vegetaţie uscată, pericolul mare îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, căi de circulaţie, ceea ce, în unele situaţii, a generat, pe lângă pagube materiale, şi efecte cum ar fi scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie ori a afectat desfăşurarea în bune condiţii a circulaţiei rutiere, periclitând siguranţa participanţilor la trafic. Pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente, instituţia noastră atrage atenţia atât cetăţenilor, cât şi reprezentanţilor instituţiilor şi operatorilor economici, asupra obligativităţii respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  • condiţii meteorologice fără vânt;

  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi mici, astfel încât arderea să poată fi controlată;

  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

  • supravegherea permanentă a arderii;

  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Vă reamintim că informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro.

De asemenea, puteţi descărca noua aplicaţie DSU. Fii informat şi fii pregătit oriunde, oricând!

Aplicaţia DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, dar şi Android şi poate fi descărcată gratuit, accesând unul din următoarele link-uri:

App Store ( https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906);

Google Play ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu ).

Unităţile operative rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situaţiilor de urgenţă şi acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Foto ilustrativ