Nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată poate avea urmări tragice

Aspecte legale:

 

Nerespectarea regulilor la trecerea la nivel de cale ferată prevăzută cu bariere are un regim al pedepselor complementare mai aspru, această situaţie fiind una dintre cele care fac obiectul modificărilor Codului Rutier aduse prin O.G.1 din 27 ianuarie 2022.

Astfel, în situaţia nerespectării regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată care este prevăzută cu bariere sau semibariere, măsura complementară de suspendare a dreptului de a conduce se aplică pentru o perioadă de 120 de zile, iar dovada înlocuitoare a permisului de conducere este fără drept de circulaţie.

Totodată, această măsură complementară nu poate beneficia de posibilitatea reducerii perioadei de suspendare, fiind îndeplinită integral.

De asemenea, facem menţiunea că măsura principală de sancţionare - amenda, este în acest caz la cel mai mare cuantum, cuprins între 9 şi 20 de puncte-amendă, adică valoarea sancţiunii poate fi cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.

Reamintim regulile aplicabile la trecerea la nivel cu calea ferată, prevăzute la HG 1391/2006:

La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure că din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.

La traversarea căii ferate, pietonii sunt obligaţi să se asigure că din stânga sau din dreapta nu se apropie un vehicul feroviar.

Conducătorul de vehicul poate traversa calea ferată curentă prevăzută cu bariere sau semibariere, dacă acestea sunt ridicate şi semnalele luminoase şi sonore nu funcţionează, iar semnalul cu lumina albă intermitentă cu cadenţa lentă este în funcţiune.

Când circulaţia la trecerea la nivel cu calea ferată curentă este dirijată de agenţi de cale ferată, conducătorul de vehicul trebuie să respecte semnalele acestora.

Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:

-barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare;

-semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune;

-întâlneşte indicatorul "Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere", "Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere" sau "Oprire".

Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maximă asupra căii ferate fără a trece de indicatoare sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau de ridicare.

În cazul imobilizării unui vehicul pe calea ferată, conducătorul acestuia este obligat să scoată imediat pasagerii din vehicul şi să elibereze platforma căii ferate, iar când nu este posibil, să semnalizeze prezenţa vehiculului cu orice mijloc adecvat.

Participanţii la trafic, care se găsesc în apropierea locului unde un vehicul a rămas imobilizat pe calea ferată, sunt obligaţi să acorde sprijin pentru scoaterea acestuia sau, când nu este posibil, pentru semnalizarea prezenţei lui.

Conducătorului de vehicul îi este interzis să treacă sau să ocolească porţile de gabarit instalate înaintea căilor ferate electrificate, dacă înălţimea sau încărcătura vehiculului atinge ori depăşeşte partea superioară a porţii.

La intersectarea unui drum public cu o cale ferată industrială, accesul vehiculelor feroviare se face numai după semnalizarea corespunzătoare şi din timp de către cel puţin un agent de cale ferată.

În cazul prevăzut mai sus, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să se conformeze semnificaţiei semnalelor agenţilor de cale ferată.

Sursă:IJP Prahova/Politia Romana

Foto cu caracter ilustrativ