Tendinţele reţelelor sociale din 2023 pentru şcoli

2023 tocmai a început şi noi tendinţe de social media apar deja. Ştim cu toţii că reţelele sociale se schimbă foarte repede. Aceasta înseamnă că a lucra cu ele – în interiorul şi în afara sălii de clasă – înseamnă să fii mereu la zi cu ce este nou.

Un articol publicat de Higher Education Marketing Solutions pe 11 ianuarie 2023 a dezvăluit principalele tendinţe pentru şcoli în 2023.

O primă constatare este că videoclipurile scurte continuă să fie o tendinţă de top. Acest aspect este foarte interesant şi în concordanţă cu proiectul nostru, unde subliniem relevanţa microconţinutului promovat în reţelele sociale.

Videoclipurile scurte, infograficele şi postările educaţionale pot implica şi sprijini procesul de învăţare al elevilor. Acest lucru este confirmat şi de studii recente care afirmă că un conţinut scurt poate creşte retenţia informaţiei cu 20% (Giurgiu, 2017).

Cea de a doua informaţie este că reţelele sociale vor deveni noul motor de căutare, cum ar fi Google, de exemplu. Aceste informaţii sunt foarte importante pentru profesori şi studenţi, mai ales când vine vorba de a face cercetări online. Profesorii vor trebui să explice elevilor cum să găsească surse de încredere pe reţelele sociale şi cum să aplice gândirea critică atunci când le folosesc, pentru a evita ştirile false şi conţinutul fals.

O a treia problemă se referă la reţelele sociale care vor fi mai folosite. TikTok va continua să fie în top. Aceste date nu ne surprind foarte mult, având în vedere marea atractivitate pe care o are pentru elevi. Este de neaşteptat ca Linkedin să deţină un rol semnificativ în scenariul educaţional. Va continua să fie reţeaua de socializare pentru profesionişti şi pentru lumea muncii, dar îşi va spori şi rolul ca spaţiu de împărtăşire a videoclipurilor şi experienţelor.
 

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre cum să utilizaţi reţelele sociale în sala de clasă şi de ce ar trebui să susţineţi integrarea acestora, primul rezultat al proiectului nostru este gata şi disponibil pe site-ul nostru: http://www.subscribed-project.eu/booklet/

Este o broşură care conţine o introducere generală pe reţelele de socializare, o prezentare a reţelelor de socializare care urmează să fie utilizate în clasă, de ce şi cum să începeţi să le utilizaţi şi explicaţii privind siguranţa şi drepturile cetăţeniei digitale.

Acum nu mai aveţi scuze: să începem să ne bucurăm de utilizarea reţelelor sociale în scopuri educaţionale.

Pentru întregul articol puteţi vizita site-ul:

Social Media Trends for Schools in 2023: 6 Strategies to Try (higher-education-marketing.com)

Articol tradus de prof. Cerassela Anghel, coordonator al proiectului Erasmus+ SubscribED, la Scoala Nicolae Iorga, Ploiesti.

Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei”.

 

Photo from Canva