REZULTATELE POLIŢIŞTILOR PRAHOVENI DIN PERIOADA 10-12 FEBRUARIE 2023
În weekend-ul care tocmai a trecut, poliţiştii prahoveni s-au aflat permanent în teren, desfăşurând acţiuni de prevenire şi combatere a faptelor antisociale, fiind luate măsurile specifice împotriva celor care încalcă prevederile legale, atât sub aspect contravenţional cât şi penal. 
În acţiuni au fost angrenaţi poliţiştii Serviciului Rutier, Poliţiei Municipiului Ploieşti prin cele patru Secţii Urbane, Poliţiei Municipiului Câmpina, Poliţiilor orăşeneşti Băicoi, Boldeşti-Scăeni, Comarnic, Plopeni, Slănic, Urlaţi, Vălenii de Munte, precum şi cei ai Secţiei Rurale de Poliţie Blejoi, aceştia desfăşurând, în total, în cele trei zile, 25 de acţiuni pe raza de competenţă. 
Acţiunile s-au desfăşurat pe mai multe linii de muncă, pentru prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere cu urmări grave, pentru descurajarea elementelor infracţioanle, precum şi pentru combaterea fenomenelor  cu impact stradal pentru reducerea evenimentelor care pun în pericol siguranţa cetăţenilor, în orice mod.
În cadrul acţiunilor din cele trei zile, poliţiştii au legitimat peste 1.050 de persoane, fiind aplicate, în total, 507 sancţiuni contravenţionale.
Valoarea totală a sancţiunilor este de aproximativ 165.500 de lei. 
La regimul circulaţiei au fost controlate aproximativ 900 de autovehicule pe drumurile publice din judeţ, fiind aplicate, în urma nerespectării regimului legal de viteză peste 200 de sancţiuni contravenţionale, în 8 dintre cazuri fiind reţinute şi permisele de conducere. 
În vederea depistării conducătorilor auto care aleg să pună atât siguranţa lor, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic, în pericol, urcându-se la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, sau substanţe cu efect psihoactiv, poliţiştii au fost efectuate 310 testări cu aparatele etilotest
Ca măsuri complementare, poliţiştii rutieri au reţinut 30 de permise de conducere, iar dintre acestea exemplificăm 8 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 3 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, 3 pentru neacordarea priorităţii autovehiculelor care au acest drept, precum şi două pentru efectuarea de depăşiri neregulamentare. 
De asemenea, au retras şi 12 certificate de înmatriculare. 
Totodată, cu ocazia activităţilor desfăşurate, poliţiştii prahoveni au constatat şi încălcări ale normelor de convieţuire socială, fiind aplicate, în acest sens, 50 de sancţiuni contravenţionale conform Legii nr. 61/1991, fiind efectuate şi 18 controale corporale. 
 
Exemple: 
 
La data de 10 februarie a.c., în cadrul unei acţiuni desfăşurate de poliţiştii din cadrul Secţiei nr.1 de Poliţie Ploieşti, aceştia au acţionat şi în vederea combaterii delictelor silvice, referitoare la deţinerea, transportul şi comercializarea ilegală a materialelor lemnoase, în zona cartierului Bereasca din municipiu. 
Astfel, în urma controalelor din trafic, a fost depistată o femeie, care comercializa la un imobil din municipiu, material lemnos de esenţă stejar, încărcat într-o autoutilitară, fără a deţine aviz de însoţire. 
În cauză, femeia a fost sancţionată contravenţional conform Legii nr.171/2010 R, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar cantitatea de material lemnos a fost confiscată şi predată în custodie reprezentanţilor Ocolului Silvic Ploieşti.
La data de 11 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Ploieşti, au organizat şi desfăşurat o acţiune în vederea identificării şi sancţionării persoanelor care efectuează acte de comerţ ilicit în zona Oborului Ploieşti. 
Astfel, cu ocazia verificărilor efectuate, au fost depistate 4 persoane din Republica Moldova care ofereau, spre vânzare, mai multe produse din peşte pentru care nu aveau documente legale, ori care, aveau termenul de valabilitate expirat. 
În cele patru cauze au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinerea, transportul şi comercializarea fără documente legale a peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice obţinute din pescuit ori produselor din peşte, toate produsele în cauză fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor.
În cadrul aceleiaşi acţiuni, un bărbat domiciliat în judeţul Buzău a fost depistat în timp ce oferea, spre vânzare, mai multe parfumuri, purtând diferite mărci, fără însă, a deţine certificate de conformitate de la firma producătoare. 
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă înregistrată sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, bunurile în cauză fiind ridicate.
Poliţiştii prahoveni acţionează permanent pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea comunităţii şi sunt pregătiţi să intervină atunci când situaţia o impune.
 
Sursă:IJP Prahova
Foto ilustrativ