Prin  Wallachia eHub regiunile de dezvoltare din sudul României vor beneficia de servicii suport avansate de inovare şi transformare digitală

Prin Wallachia eHub regiunile de dezvoltare din sudul României vor beneficia de servicii suport avansate de inovare şi transformare digitală

Lansarea oficială a proiectului european WeH - European Digital Innovation Hub

În perioada 26-27 ianuarie 2023 Universitatea Spiru Haret, în calitate de Coordonator al unui Proiect European „Digital Innovation Hub” (EDIH), a fost gazda evenimentului de lansare oficială (kick-off), eveniment ce s-a desfăşurat în format hibrid şi la care au participat reprezentanţii organizaţiilor partenere din consorţiul proiectului.

Proiectul WALLACHIA eHUB - DIGITAL INNOVATION HUB (WeH), ID 101083410, Call DIGITAL-2021-EDIH-01 este un proiect european, care se derulează in perioada 01 ianuarie 2023 – 31 Decembrie 2025, autoritate de grant fiind Comisia Europeană, valoarea totală a proiectului fiind de 3,172,282.50€, din care contribuţie UE - 1,586,131.28€.

Consorţiul reuneşte 16 parteneri după cum urmează: UNIVERSITATEA SPIRU HARET, ASOCIAŢIA DANUBE ENGINEERING HUB; UNIVERSITATEA PETROL-GAZE DIN PLOIEŞTI; HEVECO SRL; UNBOX MANAGEMENT SOLUTIONS SRL; AUDIT SRL; ASOCIAŢIA CLUSTERULUI TECHNOLOGY ENABLED CONSTRUCTION (TEC) ; GREENTRONICS SRL; ASOCIAŢIA PENTRU PROMOVAREA TEHNOLOGIEI ELECTRONICE (APTE); BEIA CONSULT INTERNATIONAL SRL; BUCHAREST PROMO ROBOTS SRL; OMEGA TRUST SRL; INTEGRISOFT SOLUTIONS SRL; KOGNITIVE MANUFACTURING TECH SRL; PETAL SA şi INPULSE PARTNERS SRL.

Consorţiul are ca obiectiv armonizarea reciprocă a capacităţilor de a oferi servicii specializate sub formă de soluţii digitale şi de interoperabilitate aplicând tehnologii avansate precum AI, securitate cibernetică, robotică, mobilitate, tehnologii de localizare (GIS), modelare digitală în construcţii (BIM), blockchain etc. Proiectul WeH va oferi o gamă de servicii de înaltă tehnologie care se concentrează pe inginerie logistică, agricultură de precizie, smart city, servicii cu dublă utilizare, urbanism şi programe de formare privind conceptele cheie ale digitalizării etc.

Industriile planificate pentru a fi sprijinite, prin intermediul proiectului WeH, în următorii trei ani sunt: producţie (mobilier, textile, structuri metalice şi plastice, industria 4.0); industria agroalimentară; turism şi patrimoniu (hoteluri, restaurante, bunuri de patrimoniu precum muzee, clădiri vechi, tour-operatori, antreprenori implicaţi în turismul rural şi pieţe de nişă combinând turism cu alimente ecologice de la producători locali); industria construcţiilor; energie, petrol şi gaze; sănătate; mijloace de transport şi autorităţi publice.

Obiectivele proiectului prevăd: sprijinirea nevoilor regionale de digitalizare şi contribuţia la crearea şi consolidarea unei reţea de EDIH-uri la nivel european, coordonarea şi stimularea procesului de transformare digitală prin servicii şi soluţii inovatoare integrate cu efect multiplicator in Regiunea Sud Muntenia, dar şi în Regiunea Bucureşti-Ilfov şi consolidarea capacităţii WeH ca furnizor de servicii de digitalizare.

Proiectul european WeH este bazat pe o istorie de cooperare regională inter-clustere. Consorţiul de clustere Wallachia Hub, iniţiatorul proiectului, a luat naştere în anul 2019 şi, încă de la formare, s-a preocupat de transformarea digitală regională, devenind un centru regional cu acest obiectiv. Consorţiul, format din Danube Engineering Hub Ploieşti, Bio Concept Valea Prahovei Ploieşti, Danube Furniture Cluster, CERMAND Târgovişte, Centrul antreprenorial universitar USH ProBusiness şi ACEX, încă din martie 2020, a avut fixat ca obiectiv transformarea digitală prin servicii suport la nivel european. Cu acest prilej s-au pus bazele proiectului WeH (Wallachia eHub) de angajare a consorţiului de clustere în dezvoltarea unui centru european de inovare digitală (EDIH - European Digital Innovation Hub). Anul următor, la 21 ianuarie 2021, Consiliul Membrilor Fondatori (CMF) ai consorţiului de clustere, luând notă de progresele înregistrate în recunoaşterea centrului ca o reţea activă de transformare regională, cu evenimente şi activităţi concrete, a fost de acord cu avansarea proiectului Wallachia eHub ca EDIH regional, prin depunerea candidaturii la nivel naţional şi apoi la nivelul Comisiei Europene. Istoria a continuat în perioada 2021-2022 când proiectul a căpătat susţinere din partea a 70 de entităţi ale ecosistemului regional al consorţiului, iar o parte din aceştia, în număr de 16, au acceptat provocarea de a depune împreună un proiect la Comisia Europeană pentru obţinerea finanţării unui astfel de Centru de Inovare Digitală (EDIH). Astfel, ne-am angajat sa extindem ecosistemul creat anterior‚ a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, coordonatorul proiectului.

După întâlnirea din 26-27 ianuarie a entităţilor implicate în derularea proiectului, în data de 9 februarie vom avea întâlniri cu grupul extins de susţinători ai acestuia, precedat de întâlnirea Consiliului Membrilor Fondatori ai consorţiului de clustere la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti. Vom discuta despre strategia europeană de transformare digitală, contextul european al proiectului WeH; WeH în context regional şi naţional; si nu in ultimul rand, vom prezenta serviciile şi direcţiile de acţiune pentru beneficiarii potenţiali şi modalităţile de angajare a acestora în proiect. Ataşăm, pentru cei interesaţi, agenda evenimentului.

 

Date de contact:

Costin Lianu, Coordonator Proiect

UNIVERSITATEA SPIRU HARET

Adresă: Bucureşti, str. Ion Ghica nr 13, etaj 2, Sector 3, România

Email: weh@spiruharet.ro

Web site: https://wallachiaehub.ro/

Contacte utile pentru conferinţa de lansare de la Ploieşti

Costin Lianu, Coordonator Proiect

Email: weh@spiruharet.ro

Irina Rădulescu, Decan Facultatea de Ştiinţe Economice

Email: iradulescu@upg-ploiesti.ro

Sursă:Comaunicat de presaUNIVERSITATEA SPIRU HARET