Noua coaliţie verde sprijină atacarea deciziei Austriei privitoare la Schengen la Curtea Europeană de Justiţie

 

Partidul ACUM, Partidul Volt România, Partidul ACTIV şi Partidul ROMÂNIA ECO, noile partide ecologiste şi progresiste din România, susţin iniţiativa societăţii civile de a ataca decizia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, rezultată din opoziţia Austriei, de respingere a aderării României la Spaţiul Schengen.

Această iniţiativă este formulată într-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului European şi Comisiei Europene, fiind şi un îndemn la acţiune pentru Guvernul României.

Solicitarea de a apela la justiţia europeană vine din faptul că nu putem rămâne indiferenţi la eşecurile clasei politice de până acum şi nici la tratamentul nedrept aplicat ţării noastre.

Este nevoie de mobilizare şi de efort comun pentru a susţine aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen. Scrisoarea deschisă este un apel la acţiune şi unitate pentru români, oriunde s-ar afla. Este momentul să ne unim forţele, indiferent de culoarea politică, pentru a fi recunoscuţi şi respectaţi ca cetăţeni europeni.

Sperăm că iniţiativa societăţii civile, pe care o sprijină şi formaţiunile noastre, va contribui la activarea şi mobilizarea reprezentanţilor partidelor guvernamentale, la o implicare a lor mai fermă în atingerea obiectivului susţinut de cetăţenii României şi reflectat în petiţia «România în Schengen». – afirmă Bogdan Barbu, copreşedinte ACUM.

Prin acest demers, vrem să trimitem un semnal clar – atât comunităţii europene, cât şi autorităţilor noastre – că aderarea la spaţiul Schengen rămâne o prioritate naţională, ce trebuie urmărită folosind toate mijloacele şi pârghiile pe care le avem la dispoziţie. Întârzierea intervenţiilor de rezolvare a acestei situaţii riscă să submineze valorile europene, într-un context în care unitatea europeană este pusă la încercare.” – susţine Mihaela Siriţanu, copreşedinta Volt România.

Nu putem lăsa eşecul guvernării actuale să fie un eşec al tuturor românilor. Dacă cei aflaţi la putere nu reuşesc să ne reprezinte interesele, e cazul să se facă simţită iniţiativa cetăţenească. Aşa cum se arată în Scrisoarea deschisă, blocarea accesului României la spaţiul Schengen îi discriminează pe români în comparaţie cu ceilalţi europeni. Scrisoarea este un mod prin care putem combate această discriminare şi sper să fie semnată de cât mai mulţi cetăţeni români.” – spune Ileana Borţun, copreşedinta partidului ACTIV.

Îndemnăm toţi românii să semneze şi să distribuie mesajul adresat instituţiilor europene şi Guvernului României, pentru ca acesta să ajungă la destinaţie însoţit de glasul comun al cetăţenilor unui stat care are dreptul la tratament egal în ceea ce priveşte libertatea neîngrădită pentru circulaţia bunurilor în interiorul graniţelor UE!” – spune Răzvan Stănciulescu, preşedintele partidului ROMÂNIA ECO.

Scrisoarea deschisӑ poate fi găsită aici: https://www.romania-in-schengen.eu/, precum şi pe paginile de Facebook ale partidelor semnatare.

Partidele ACUM, VOLT ROMÂNIA, ACTIV şi ROMÂNIA ECO sunt partide ecologiste şi progresiste recent înfiinţate, care susţin valorile europene, un viitor sustenabil pentru toţi cetăţenii, libertatea şi solidaritatea. Ele au alcătuit un grup de iniţiativă care vrea să fie o alternativă la cartelul partidelor tradiţionale.

Bogdan Barbu, Copreşedinte al Partidului ACUM

Mihaela Siriţanu, Copreşedintă a Partidului VOLT ROMÂNIA

Ileana Borţun, Copreşedintă a Partidului ACTIV

Răzvan Stănciulescu, Preşedinte al Partidului ROMÂNIA ECO

Sursa:COMUNICAT DE PRESĂ 

Foto ilustrativ