În perioada 27 - 29 ianuarie, pompierii salvatori din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 126 misiuni

În perioada 27 - 29 ianuarie, pompierii salvatori din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 126 misiuni, dintre care 61 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 64 urgenţe medicale şi o activitate de îndrumare şi control. Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 5 incendii, precum şi în alte 42 de intervenţii în sprijinul comunităţilor, care au vizat preponderent înlăturarea sau limitarea efectelor fenomenelor meteorologice manifestate la nivelul judeţului Prahova, în ultimile 72 h: degajarea copacilor căzuţi pe carosabil sau pe cabluri de curent electric, asigurarea măsurilor specifice în cazul prăbuşirii acoperişului unei anexe gospodăreşti, deblocarea unor persoane din locuinţe etc.

În acest interval, 63 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.

Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 21 de accidente rutiere, în care au fost implicate 17 autoturisme şi cei 27 de ocupanţi ai acestora. În urma acestor evenimente, o persoană a fost transportată de urgenţă la spital pentru a primi îngrijiri suplimentare.

În săptămâna 23 – 29 ianuarie 2023, Inspecţia de Prevenire a desfăşurat 4 activităţi de informare, acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unităţi de cultură şi centre comerciale.

Pe timpul desfăşurării acestor acţiuni au fost depistate 25 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 24 avertismente şi o amendă în cuantum de 20.000 lei.

 În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate. Cu ocazia desfăşurării controalelor, au fost organizate 4 exerciţii şi 4 instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor la care au participat 58 de persoane.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 3 misiuni de recunoaştere în teren, la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde au fost verificate căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

În urma manifestării fenomenelor meteorologice caracterizate prin viscol, ninsori abundente şi vânt puternic, în ultimele 72 de ore, s-au resimţit efectele acestora pe întreg cuprinsul judeţului. Cu eforturi susţinute, pompierii prahoveni au acţionat pentru facilitrea accesului către un pacient dependent de oxigen, pentru deblocarea mai multor autovehicule rămase blocate în zăpadă şi pentru degajarea a 27 de arbori căzuţi pe carosabil şi a 4 stâlpi de electricitate.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro.

În continuare, unităţile operative rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situaţiilor de urgenţă şi acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Foto ilustrativ

Sursa:ISU PRAHOVA