Judeţul Prahova se află sub avertizare meteorologică COD GALBEN, valabilă până maine, ora 10:00

Judeţul Prahova se află, în continuare, sub avertizare meteorologică COD GALBEN, valabilă până duminică, 29 ianuarie, ora 10:00.

Fenomenele vizate sunt precipitaţii însemnate cantitativ sub formă de ploaie şi ninsoare, viscol şi intensificări ale vântului. Se va depune strat de zăpadă consistent, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55...65 km/h.

De asemenea, pe fondul viscolului, vizibilitatea va fi scăzută.

Pentru partea de nord a judeţului, a intrat în vigoare şi un COD PORTOCALIU de ninsori abundente, valabil până în data de 29 ianuarie, ora 10:00. În intervalul menţionat, va ninge abundent, cu precădere la altitudini de peste 1400 m, şi se va depune strat consistent de zăpadă. Vântul va avea intensificări, iar viscolul va determina scăderea vizibilităţii.

În contextul emiterii de către Administraţia Naţională de Meteorologie a avertizărilor de COD GALBEN si COD PORTOCALIU, în situaţia scăderii accentuate a temperaturilor însoţite de ninsori abundente şi de vânt puternic, care vizează judeţul Prahova, s-au asigurat măsuri necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a unor eventuale situaţii de urgenţă. Astfel, peste 160 de pompieri, cu aproximativ 70 de autospeciale de intervenţie, sunt pregătiţi să intervină în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din zonele unde s-ar putea produce evenimente care pot pune în pericol viaţa semenilor sau a bunurilor acestora.

La eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor, sunt pregătite un autovehicul şenilat, o autospecială pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM), precum şi autospeciale de intervenţie la incendii şi ambulanţe SMURD.

Pentru evitarea situaţiilor extreme ce pot pune în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs şi să evite drumurile greu accesibile.

De asemenea, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

Urmăriţi la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro.

În continuare, unităţile operative rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situaţiilor de urgenţă şi acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Sursa:ISU Prhova

Foto ilustrativ/max-media.ro