RECOMANDĂRILE POLIŢIŞTILOR RUTIERI PENTRU CIRCULAŢIA PE VREME REA
Având în vedere atenţionarea meteorologică Cod Galben, valabilă şi în judeţul Prahova, privind precipitaţii însemnate cantitativ, precum şi pentru siguranţa traficului rutier, poliţiştii prahoveni fac următoarele recomandări:
 
Informaţi-vă şi pregătiţi-vă înainte de a pleca la drum!
 
Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor. În mod ideal călătoria ar trebui planificată din timp şi efectuată într-o perioadă cât mai sigură.
 
Luaţi în calcul folosirea rutelor alternative care pot fi mai puţin aglomerate decât arterele principale. 
 
Puteţi fi informaţi cu privire la condiţiile de trafic rutier, evenimente rutiere şi eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al I.G.P.R.
 
Anterior deplasării asiguraţi-vă că instalaţiile de iluminare, semnalizare, climatizare şi dezaburire sunt în stare bună de funcţionare şi verificaţi nivelul uleiului, combustibilului, antigelului şi al lichidului de parbriz.
 
Nu uitaţi faptul că precipitaţiile îngreunează vederea, iar oboseala se instalează mai repede.
 
Dacă sunteţi începător evitaţi, pe cât posibil conducerea autovehiculelor pe timp de noapte sau pe distanţe mari, data fiind experienţa redusă creşte riscul implicării în evenimente rutiere.
 
Aveţi grijă la viteza cu care circulaţi!
 
Respectaţi cu stricteţe regimul legal de viteză şi adapţi-o în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiţii de siguranţă.
 
Reamintim faptul că atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă, etc. ori când vizibilitatea este sub 100 m în condiţii de ceaţă, ploi torenţiale, ninsori abundente, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi şi 50 km/h în afara localităţii.
Adaptaţi-vă conduita în trafic la condiţiile de drum!
Este interzisă conducerea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă.
 
În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini este recomandat să folosiţi frâna de motor.
 
În niciun caz nu bruscaţi comenzile şi păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. Ţineţi cont de faptul că atunci când este ceaţă şi ninsoare, distanţele sunt mai greu de apreciat
 
În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare.
 
Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.
 
În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul în condiţii de vizibilitate redusă.
 
Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.
 
Totodată îi rugăm să traverseze drumul doar prin locurile premise şi să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.
 
Nu uitaţi că, în condiţii de vreme rea, vizibilitatea scade aşadar daţi şoferilor timp suficient pentru vă vedea şi pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare.
 
Totodată, în cazul în care se deplasează pe timp de noapte sau în condiţii de vizibilitate redusă, pietonii sunt rugaţi să folosească mijloace de semnalizare luminoasă (lanternă etc.) sau să poarte o vestă reflectorizantă.
 
O conduită responsabilă şi preventivă poate salva viaţa dumneavoastră, a pasagerilor cu care vă efectuaţi deplasarea şi a celorlalţi participanţi la trafic.
 
Sursa:IPJ Prahova
 
Foto ilustrativ