În perioada 24 – 26 decembrie 2022, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a  159 misiuni

În perioada 24 – 26 decembrie, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a 159 misiuni, dintre care 30 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 120 urgenţe medicale şi 9 activităţi de îndrumare şi control.

Echipajele de salvatori au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 6 incendii, precum şi în alte 11 intervenţii în sprijinul comunităţilor, care au vizat deblocarea unor persoane din locuinţe, asistenţa unei persoane nedeplasabile, colectarea de substanţe pericoloase (mercur) etc.

În acest interval, 117 persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.

Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 7 accidente rutiere, în care au fost implicate 14 autoturisme şi un autotren, precum şi cei 25 de ocupanţi ai acestora. Din fericire, niciunul dintre aceste evenimente nu a fost soldat cu victime.

Vineri dimineaţă, în jurul orei 09:30, a fost semnalată producerea unei explozii la o locuinţă din comuna Valea Călugărească, satul Răchieri. Imediat, la locul indicat au fost mobilizate o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o unitate de terapie intensiva mobila, existând informaţii că o persoană a fost surprinsă de suflul exploziei. Odată ajunşi la locul intervenţiei, pompierii au constatat că a fost vorba despre o explozie a unui aparat folosit pentru încălzirea locuinţei, aceasta nefiind urmată de un incendiu. Din nefericire, informaţia că o persoană ar fi fost surprinsă de suflul expliziei s-a confirmat. Un bărbat în vârstă de 30 de ani a suferit arsuri pe 90 % din suprafaţa corporală (arsuri de gradele II şi III) şi la nivelul căilor aeriene, fiind transportat de urgenţă la spital.

În săptămâna 18 – 24 decembrie 2022, Inspecţia de Prevenire a desfăşurat 32 de activităţi de informare, acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unităţi de cultură şi centre comerciale.

 Pe timpul desfăşurării acestor acţiuni au fost depistate 135 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 38 au fost soluţionate pe timpul activităţilor. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 111 avertismente şi 24 de amenzi în cuantum de 123.500 Lei. În urma controalelor, au fost depistate 2 unităţi care funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu. Cu ocazia desfăşurării controalelor, au fost organizate 9 exerciţii la care au participat 175 de persoane şi 31 de instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor la care au participat 107 persoane.

În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 3 misiuni de recunoaştere în teren, precum şi la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, verificând căile de acces la acest obiectiv, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

În acest sfârşit de săptămână au fost emise o serie de atenţionări privind fenomene meteorologice – coduri galbene meteo de ceaţă şi de intensificări ale vântului, mai ales pentru partea montană a judeţului. Din fericire, până în acest moment nu au existat intervenţii ca urmare a fenomenelor meteo.

***

Revenim în atenţia cetăţenilor cu o serie de atenţionări şi reguli, prin respectarea cărora poate fi evitată producerea unor evenimente nefericite:

ATENŢIE LA MIJLOACELE DE ÎNCĂLZIRE ELECTRICE!

Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau achiziţionaţi altele noi;

Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;

Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;

• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;

Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.

SUPRAVEGHEAŢI COPIII!

•    Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;

•    Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea incendiilor.

INSTALAŢI SENZORI DE FUM!

•    Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.

•    Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Acordaţi atenţie pregătirii în situaţii de urgenţă. Informaţi-vă asupra măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naţionale de pregătire: https://fiipregatit.ro

***

În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizaţi pentru a acţiona cu operativitate în sprijinul semenilor. 

Sursa: Comunicat IJP Prahova