
Cum va arăta educaţia peste 10 ani? E unanim acceptat că tehnologia va avea un impact tot mai puternic şi că învăţarea va fi expusă la multiple provocări. Profesorii au deja de luat zilnic zeci de decizii, într-o lume tot mai imprevizibilă. Cum pot fi susţinuţi pentru a putea la rândul lor să îşi îndrume elevii? Tendinţele moderne ale pedagogiei spun că e important ca deciziile din şcoală să fie luate pe baze valide ştiinţific (research-based evidence), în completarea rutinelor date de experienţă. Tehnologia poate veni în ajutor.
În perioada martie - august 2022 platforma independentă Teleskop a pilotat împreună cu câteva şcoli o metodologie de analiză a unor indicatori de învăţare. Acestea au preluat intern date despre autonomia şi rutinele de studiu ale elevilor, ca şi despre starea de bine. Au făcut de fapt ceea ce spun şi recomandările post-pandemie şi anume (mini)cercetări participative proprii, pentru a avea o bază pentru reflecţii ulterioare privind îmbunătăţirea predării şi a rezultatelor învăţării.
În finalul acestui an, Teleskop anunţă extinderea listei de funcţionalităţi. Astfel, şcolile pot dezvolta formulare proprii, pot descărca rapoarte şi pot solicita analize pe date agregate. Acest upgrade vine în completarea celor 12 formulare predefinite de feedback şi exit folosite deja de profesori şi a celor 6 formulare de indicatori care sunt disponibile pentru şcoli, în cadrul unui abonament. Platforma îşi păstrează caracteristicile care o fac apreciată de utilizatori şi care au permis preluarea a peste 2.000.000 de răspunsuri din partea elevilor: confidenţialitatea conturilor profesorilor, anonimatul respondenţilor şi sistemul de formulare rapide care facilitează reflecţia şi integrarea rezultatelor.
Şcolile pregătite pentru viitor sunt acelea care ştiu că pentru a putea educa această generaţie, o primă condiţie este să o cunoaştem. În ultimii ani, gap-ul generaţional (inerent) dintre profesori şi elevi riscă să se mărească, iar o platformă prietenoasă şi sigură ne ajută să vedem o parte a realităţii care altfel ne scapă. Ca profesori şi manageri putem obţine cu Teleskop indicii de orientare tot aşa cum un GPS ne ghidează în trafic, obţinând (atât de mult dorita) încredere asupra direcţiilor de acţiune. Nu în ultimul rând, se micşorează birocraţia şi se face economie de timp şi energie, spune Monica Mocanu, co-fondatoarea platformei.
Teleskop va putea fi utilizată acum şi de organizaţii, universităţi sau companii care doresc să folosească o platformă românească de preluare de feedback şi analiza de date. Achiziţionând un cont pentru a-şi genera formulare interne, o companie va susţine şi componenta educaţională: vom putea oferi în continuare gratuitate pentru conturile individuale ale profesorilor şi vom dezvolta noi resurse pentru şcoli.
În toată lumea, tehnologia şi cercetarea sunt aşteptate să vină în ajutor cu date şi metodologii pentru ca sistemele şcolare să devină mai prompte în a-şi atinge obiectivele, mai capabile să-şi susţină elevii, mai pregătite să ia decizii bazate pe dovezi. Într-un cuvânt, să fie mai agile. În România, Teleskop face acest pas.
Mai multe informaţii pe site-ul www.teleskop.ro
Sursa:Comunicat de presa teleskop.ro