Amenzi de peste 800 de mii de lei aplicate de inspectorii Registrului  Auto Român (video)

Comunicat Registrul Auto Român

Registrul Auto Român este cu ochii pe cei care prestează activităţi de reparaţii auto în afara legii şi în condiţii care nu pot garanta siguranţa lucrărilor de reparaţie.

Peste 650 de acţiuni de control ale inspectorilor departamentului de supravehere a pieţei s-au desfăşurat în octombrie şi noiembrie. Au fost dispuse 143 de sanctiuni complementare cu oprirea sau suspendarea activităţii. În cadrul unor acţiuni complexe, au fost verificate ateliere de reparaţii din toată ţara, ateliere tahografe şi limitatoare de viteză, staţii ITP dar şi persoane neînregistrate fiscal. Sancţiunile au depăşit 820 de mii de lei.

10% dintre procesele verbale intocmite au fost la persoane neînregistrate fiscal care desfăşurau activităţi de reparaţii auto.

Inspectorii noştri au găsit neconformităţi legate de:

  • efectuarea de activităţi de reparaţii fără autorizaţie tehnică;

  • efectuarea inspecţiei finale care să demonstreze conformitatea lucrărilor de reparaţii (una dintre condiţiile legale privind admiterea şi menţinerea în circulaţie a autovehiculului, ulterior intervenţiei asupra unui autovehicul);

  • păstrarea şi respectarea condiţiilor iniţiale de autorizare;

  • prestatorii de servicii care nu au pregătirea necesară de a interveni la sistemele de securitate ale autovehiculului.

Aşadar, RAR atrage atenţia că reparaţiile efectuate în ateliere care nu respectă legea sunt calea cea mai sigură spre riscul de a primi servicii de o calitate îndoielnică.

Mihai Dogarescu, şef Departament Supraveghere Piaţă (DSP) - RAR

Dacă alegeţi să vă reparaţi maşina pe principiul “ieftin şi rapid”, într-o unitate improvizată, reţineti că NU aveţi cum să verificaţi calitatea reparaţiilor făcute, şi aveţi şanse zero ca ulterior să rezolvaţi pe cale amiabilă eventualele inconveniente cauzate de calitatea slabă a lucrărilor.”

Registrul Auto Român atrage atenţia că intervenţiile în sisteme de siguranţă ale autovehiculului sunt complexe şi necesită obligatoriu piese şi componente omologate.

Tocmai de aceea, controalele RAR au rolul de a stabili o stare de normalitate şi legalitate în sfera serviciilor oferite posesorilor de autovehicule şi de a-i încuraja să intre în legalitate pe cei care desfăşoară activităţi de reparaţii în mod neautorizat.

De asemenea, Registrul Auto Român recomandă ca achiziţiile de componente auto din mediul online să se facă din surse sigure iar piesele să fie omologate. Vânzătorul trebuie să ofere garanţie pentru produsele comercializate. Conform reglementărilor europene, în cazul în care piesele respective nu se potrivesc, cumpărătorul are dreptul să le returneze, evident fără ca acestea să prezinte urme de uzură.

Lista service-urilor autorizate, dar şi categoria de lucrări pentru care este autorizat atelierul respectiv se regăseşte pe site-ul Registrului Auto Român https://www.rarom.ro/?page_id=889.

Foto ilustrativ/psnews.ro