ISU PRAHOVA.În perioada 21 – 22 noiembrie, pompierii salvatori din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a 26 de misiuni

În perioada 21 – 22 noiembrie, pompierii salvatori din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a 26 de misiuni, dintre care 6 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 19 urgenţe medicale şi o activitate de îndrumare şi control.

În ultimele 24 de ore, echipajele de salvatori au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 2 incendii, dintre care cel mai însemnat s-a produs la o locuinţă din oraşul Vălenii de Munte, str. Ciucaş.

La sosirea echipajelor de pompieri, focul se manifesta violent la nivelul acoperişului, pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp. Pentru localizarea şi lichidarea incendiului au intervenit 13 subofiţeri şi un ofiţer cu două autospeciale cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. Cauza probabilă a incendiului a fost coşul de fum defect. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice în cazul producerii a două accidente rutiere produse în municipiul Ploieşti, pe str. Rudului şi, respectiv, pe B-dul Bucureşti, în care au fost implicate 4 autoturisme, precum şi cei 4 ocupanţi ai acestora. Dintre persoanele implicate în accidente, trei au fost asistate medical la locul producerii evenimentelor rutiere, iar o persoană a fost transportată la spital.

În intervalul amintit, 22 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat o misiune de recunoaştere în teren, la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, verificând căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova vă reaminteşte principalele măsuri pe care trebuie să le respectaţi pentru a preveni declanşarea incendiilor la coşurile de fum:

 • Coşurile se leagă de structură la trecerea prin planşee prin dispozitive constructive în vederea asigurării rezistenţei şi stabilităţii.

 • La străpungerea planşeelor combustibile elementele de lemn ale planşeelor trebuie să fie distanţate la cel puţin 24 cm de la faţa interioară a coşului de fum (completarea spaţiului dintre coş şi planşee se realizează cu materiale termoizolatoare necombustibile).

 • Când coşurile sunt amplasate lângă pereţi de lemn sau alte materiale combustibile, se lasă între acestea un spaţiu de cel puţin 10 cm, protejând în acelaşi timp peretele cu materiale rezistente la foc.

 • La traversarea podului clădirii şi la străpungerea acoperişului, feţele exterioare tencuite ale coşurilor de fum trebuie să fie la cel puţin 10 cm distanţă de elementele din lemn.

 • În podurile clădirilor coşurile de fum se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, ca să se poată observa cu uşurinţă eventualele fisuri.

 • În podul clădirilor şi în încăperi, pardoseala combustibilă din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale combustibile.

 • Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă).

 • Coşurile amplasate până la distanţa de 150 cm de coamă trebuie să depăşească coama cu 50 cm pentru învelitori necombustibile şi cu 100 cm pentru învelitori combustibile.

 • În spaţiile cu pericol de incendiu şi explozie nu se folosesc burlane din tablă pentru evacuarea fumului.

 • Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

 • Asiguraţi verificarea şi curăţarea periodică a coşurilor de fum, precum şi repararea acestora, dacă este cazul, de către personal specializat.

Recomandăm tuturor cetăţenilor să execute activităţile de verificare, reparare, izolare termică şi curăţare periodică a coşurilor de evacuare a fumului şi mijloacelor de încălzire numai cu personal atestat şi să solicite la terminarea lucrării un act care să ateste: data şi locul executării verificărilor, denumirea prestatorului de servicii, denumirea sau numele beneficiarului, tipul lucrării prestate şi semnătura (eventual ştampila) prestatorului.

În cazul producerii unui incendiu, este obligatoriu să anunţaţi evenimentul, în cel mai scurt timp posibil, la numărul unic pentru situaţii de urgenţă 112.

Acordaţi atenţie pregătirii în situaţii de urgenţă. Informaţi-vă asupra măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naţionale de pregătire: https://fiipregatit.ro

În continuare, unităţile operative rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situaţiilor de urgenţă şi acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Sursa:ISU Prahova