ISU Prahova. Misiuni  in perioada 4 – 7 noiembrie 2022

În perioada 04 – 07 noiembrie, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a 116 misiuni, dintre care 38 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 76 urgenţe medicale şi 2 activităţi de îndrumare şi control.

Echipajele de salvatori au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 16 incendii, dintre care 13 au fost incendii de vegetaţie uscată şi deşeuri menajere.

De asemenea, pompierii prahoveni au acţionat şi în alte 9 intervenţii în sprijinul comunităţilor, care au vizat asistenţa unei persoane supraponderale, deblocarea unor persoane din locuinţe, salvarea unui animal, degajarea unui arbore căzut pe carosabil etc.

În acest interval, 78 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.

Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 10 accidente rutiere, în care au fost implicate 18 autoturisme, un autocar, o motocicletă şi ocupanţii acestora. În urma acestor evenimente, 4 victime au fost transportate de urgenţă la spital.

În săptămâna 31 octombrie – 4 noiembrie 2022, Inspecţia de Prevenire a desfăşurat 9 activităţi de informare, acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unităţi de cultură şi centre comerciale.

Pe timpul desfăşurării acestor acţiuni au fost depistate 22 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 6 au fost soluţionate pe timpul activităţilor. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 17 avertismente şi 5 amenzi în cuantum de 11.001 lei. În urma controalelor, au fost depistate 2 unităţi care funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu. Cu ocazia desfăşurării controalelor, au fost organizate 2 exerciţii la care au participat 29 de persoane şi 2 instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor la care au participat 29 de persoane.

În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 3 misiuni de recunoaştere în teren, la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, verificând căile de acces la acest obiectiv, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

Misiuni relevante

Vineri seară, în jurul orei 18:43, a avut loc un accident rutier în localitatea Potigrafu, pe DN1, în care au fost implicate două autoturisme (3 ocupanţi) şi un autocar (ocupanţi: 42 de copii şi 7 adulţi), care au acroşat un animal (bovină) intrat pe partea carosabilă. Pompierii prahoveni au fost mobilizaţi de urgenţă la locul evenimentului cu două autospeciale de stingere, o ambulanţă SMURD, o ambulanţă de transport victime multiple şi un microbuz pentru transportul persoanelor aflate în autocar. Din fericire, nu au fost înregistrate victime şi nu au fost îndeplinite criteriile pentru punerea în aplicare a Planului Roşu de intervenţie la nivelul judeţului Prahova.

Sâmbătă, în jurul orei 21:11, pompierii prahoveni au fost solicitaţi să intervină pentru salvarea unei persoane căzute de la etajul 10 al unui bloc din municipiul Ploieşti, str. Înfrăţirii. Imediat, la locul indicat au fost mobilizate două echipaje SMURD şi SAJ, o autospecială de stingere şi o autospecială de salvare de la înălţime, deoarece, în cădere, victima a acroşat mai multe aparate de aer condiţionat, existând pericolul ca acestea să cadă. Din nefericire, victima (bărbat în vârstă de 21 de ani) prezenta leziuni incompatibile cu viaţa, medicul fiind nevoit să declare decesul acesteia.

În urma evenimentului nefericit, s-a impus transportarea de urgenţă la spital a părinţilor victimei.

Tot sâmbătă, pompierii prahoveni au fost solicitaţi să intervină pentru a asigura măsurile specifice în cazul producerii unui accident rutier în oraşul Slănic, fiind vorba despre un autoturism care a acroşat un cal aflat pe partea carosabilă. La locul accidentului au fost mobilizate o autospecială de stingere şi o ambulanţă SMURD. În urma impactului, două persoane au fost rănite şi au fost transportate de urgenţă la spital.

Duminică dimineaţă, la ora 05:30, un incendiu a izbucnit la o gospodărie din comuna Băneşti. Pentru localizarea si lichidarea incendiului au fost mobilizate 3 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, precum şi o ambulanţă SMURD. La sosirea echipajelor de pompieri flăcările se manifestau violent, pe o suprafaţă de aproximativ 250 mp, iar prin acţiunea promptă şi organizată a pompierilor, incendiul a fost lichidat, fiind împiedicată propagarea acestuia la gospodăriile învecinate.

Tot duminică, în jurul orei 11:16, pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru salvarea unei persoane electrocutate în comuna Bucov, sat Pleaşa. Imediat, la locul indicat a fost mobilizată o ambulanţă SMURD şi o ambulanţă de terapie intensivă mobilă (cu medic). La sosirea echipajelor, victima (bărbat, 72 de ani) se afla în stop cardio respirator, fiind transportată la spital în curs de resuscitare. Accidentul s-a produs în curtea locuinţei victimei, după ce a atins firele de curent electric cu o undiţă.

Un alt sfârşit de săptămână marcat de producerea incendiilor de vegetaţie uscată

Pompierii prahoveni au fost în alertă încă de vineri, confruntându-se şi în acest sfârşit de săptămână cu 13 solicitări privind producerea de incendii de vegetaţie uscată şi deşeuri menajere.

Revenim în atenţia populaţiei cu o serie de reguli care trebuie să fie respectate în această perioadă şi atragem atenţia cu privire la faptul că incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la gospodării şi pot pune în pericol viaţa şi bunurile cetăţenilor!

Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, transmitem din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată de condiţiile meteorologice.

Potrivit standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă. În cazul unor astfel de incendii, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafaţă foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii.

Pentru a evita producerea arderilor necontrolate, facem apel către cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Le reamintim faptul că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă.

De asemenea, reamintim prahovenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu stricteţe a măsurilor şi regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.

Foto ilustrativ/Agerpres.ro