Luare de poziţie a Societăţii Române de Radiodifuziune în cazul declaraţiilor unui politician maghiar la Sfântu Gheorghe
 
În fluxul de ştiri al Societăţii Române de Radiodifuziune şi în spaţiul public a apărut ştirea care relatează despre un derapaj nepermis al unui politician maghiar aflat în România. Un jurnalist maghiar al Radio România şi alte două etnii au fost ameninţate în discursul unui politician extremist din Ungaria.
În mesajul său, acesta spune: “…puteţi să o vedeţi pe Parászka Boróka, o puteţi auzi la Radio Târgu-Mureş. Păi dacă maghiarii nu sunt în stare să spânzure astfel de oameni, să îi elimine dintre ei, să nu ne mirăm  că am ajuns unde suntem“.
Politicianul a mai adăugat, cităm: "asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar".
Aprecierile au fost făcute în cadrul unei întâlniri organizate la Sfântu Gheorghe, unde politicianul maghiar a fost prezent. O înregistrare audio difuzată de un jurnalist aflat la întâlnirea de la Sfântu Gheorghe probează faptul că, pe lângă aprecierile xenofobe la adresa etniei rrome şi a comunităţii evreieşti, este menţionat şi numele jurnalistei de etnie maghiară, angajată a Societăţii Române de Radiodifuziune.
 
Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile mai sus amintite drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democraţiei, ale statului de drept, declaraţiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică şi tolerantă.
 
Societatea Română de Radiodifuziune condamnă în aceste timpuri grele, cu fermitate, orice comportament extremist şi manipulator care propagă şi incită la violenţă şi îşi exprimă dezacordul cu privire la acest tip de abordare.
Luptând pentru echidistanţă, imparţialitate şi informare corectă, în conformitate cu misiunea sa publică, în spiritul apărării eticii şi libertăţii jurnalistice, precum şi în calitate de sursă credibilă şi relevantă de ştiri, Societatea Română de Radiodifuziune doreşte să condamne ferm şi să descurajeze atitudinile părtinitoare şi extremiste şi continuă să facă parte din tabăra apărării adevărului şi a valorilor descrise în Constituţia României.
Răzvan Ioan Dincă
Preşedinte Director General
În susţinerea celor de mai sus semnează în unanimitate, în spiritul valorilor democratice esenţiale, toţi membrii Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune:
Radu F. Alexandru
Annamaria Bodoczi
Alexandra Bogdan
Sorin Faur
Radu Herjeu
Milan Manyura
Dragoş Pătlăgeanu
Liviu Popescu
Oana Rusu
Ruxandra Săraru
Marius Dorian Tănase
Maria Ţoghină
 
Sursa:Comunicat Societatea Română de Radiodifuziune