ISU PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV.31 octombrie 2022

În perioada 28 – 31 octombrie, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a 119 misiuni, dintre care 40 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă şi 79 urgenţe medicale.

Echipajele de salvatori au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 11 incendii, dintre care 9 au fost incendii de vegetaţie uscată şi deşeuri menajere.

În acest interval, 85 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.

Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 15 accidente rutiere, în care au fost implicate 25 autoturisme şi cei 36 de ocupanţi ai acestora. În urma acestor evenimente, 8 victime au fost transportate de urgenţă la spital.

În săptămâna 24 – 28 octombrie 2022, Inspecţia de Prevenire a desfăşurat 12 activităţi de informare, acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unităţi de cultură şi centre comerciale.

Pe timpul desfăşurării acestor acţiuni au fost depistate 12 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 10 au fost soluţionate pe timpul activităţilor. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat 11 avertismente şi o amendă în cuantum de 2.500 lei. Cu ocazia controalelor, au fost organizate şi desfăşurate 4 exerciţii la care au participat 35 de persoane şi 4 instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor la care au participat 35 de persoane.

În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 5 misiuni de recunoaştere în teren, în oraşul Azuga pentru verificarea hidranţilor, la un operator economic din localitatea Cheia, precum la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, verificând căile de acces la acest obiectiv, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

***

Pompierii prahoveni au fost în alertă încă de vineri, confruntându-se şi în acest sfârşit de săptămână cu un val de solicitări privind producerea de incendii, în mare parte fiind vorba despre incendii de vegetaţie uscată şi deşeuri menajere. Din fericire, aceste evenimente nu au fost soldate cu victime.

Incendiile de vegetaţie uscată s-au produs în comuna Olari (250 mp), în comuna Podenii Noi (7000 mp), în comuna Blejoi (300mp), în comuna Floreşti (2,5 ha) şi în comuna Brebu (3 ha).

Atragem atenţia populaţiei cu privire la faptul că incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la gospodării şi pot pune în pericol viaţa şi bunurile cetăţenilor!

Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, transmitem din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată de condiţiile meteorologice.

Potrivit standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă. În cazul unor astfel de incendii, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafaţă foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii.

Pentru a evita producerea arderilor necontrolate, facem apel către cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Le reamintim faptul că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă.

De asemenea, reamintim prahovenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu stricteţe a măsurilor şi regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.

Foto ilustrativ