În perioada 25 – 26 octombrie 2022, pompierii salvatori din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a  44 de misiuni

În perioada 25 – 26 octombrie, pompierii salvatori din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a 44 de misiuni, dintre care 15 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă şi 29 urgenţe medicale.

În ultimele 24 de ore, echipajele de salvatori au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 8 incendii de vegetaţie uscată şi deşeuri menajere, care s-au manifestat pe o suprafaţă totală de aproximativ 52,8 ha, în localităţile Sângeru, Poienarii Burchii, Iordăcheanu, Gura Vadului şi în municipiul Ploieşti. Cel mai însemnat dintre acestea s-a produs în comuna Gura Vadului, sat Tohani.

Pentru localizarea incendiului au acţionat un ofiţer şi 16 subofiţeri cu 2 autospeciale de stingere şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă. În sprijinul serviciilor profesioniste de urgenţă, la aceasta intervenţie a participat şi primarul localităţii împreună cu peste 10 localnici. Incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de aproximativ 50 ha, intervenţia fiind îngreunată din cauza vântului, a vegetaţiei uscate înalte şi a umidităţii scăzute. Nu au fost înregistrate victime.

Totodată, în acest interval, un număr de 29 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat o misiune de recunoaştere în teren, la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, verificând căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

Utilizarea focului deschis pentru curăţarea terenurilor în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie favorizează propagarea incendiilor la locuinţele oamenilor, proprietăţi sau la fondul forestier.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, vă reamintim următoarele măsuri de prevenire:

Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;

Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;

Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;

Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc.).

De asemenea, reamintim prahovenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul, impunându-se, totodată, respectarea cu stricteţe a măsurilor şi regulilor de apărare împotriva incendiilor.

În continuare, unităţile operative rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situaţiilor de urgenţă şi acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Sursa:ISU Prahova

Foto ilustrativ