ISU PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV.24 octombrie 2022
 
În perioada 21 – 24 octombrie, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a 106  misiuni, dintre care 35 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 68 urgenţe medicale şi 3 activităţi de îndrumare şi control.
Echipajele de salvatori au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 19 incendii, dintre care 8 au fost incendii de vegetaţie uscată şi deşeuri menajere. 
În acest interval, 77 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.
Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 9 accidente rutiere, în care au fost implicate 15 autoturisme şi cei 28 de ocupanţi ai acestora. În urma acestor evenimente, 5 victime au transportate de urgenţă la spital. 
Cel mai grav accident s-a produs duminică pe autostrada A3, la kilometrul 63, ca urmare a unei coliziuni puternice dintre un autoturism şi o autoplatformă. În eveniment au fost implicate 5 persoane, una dintre acestea fiind încarcerată şi altele două în stare de inconştienţă. Imediat, la locul accidentului au intervenit o autospecială de stingere, o autospecială de descarcerare, două ambulanţe SMURD, dintre care una de terapie intensivă, şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă, la care s-au alăturat două ambulanţe SAJ. Pentru gestionarea operativă a evenimentului, a intervenit şi elicopterul SMURD. În cel mai scurt timp, salvatorii au reuşit să extragă din autoturism persoana încarcerată şi să îi acorde îngrijiri medicale. Printre victime s-a aflat şi un copil în vârstă de aproximativ 3 ani, care era conştient şi prezenta doar escoriaţii. Din nefericire, 2 persoane, femei de 27 de ani şi, respectiv, 32 ani, se aflau în comă, fiind transportate de urgenţă la spital.
În săptămâna  17 – 21 octombrie 2022, Inspecţia de Prevenire a desfăşurat 19 activităţi de informare,  acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unităţi de cultură şi centre comerciale.
Pe timpul desfăşurării acestor acţiuni au fost depistate 102 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 37 au fost soluţionate pe timpul activităţilor. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 96 avertismente şi 6 amenzi în cuantum de 25.001 lei. În urma controalelor, au fost depistate 2 unităţi care funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu.
În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 3 misiuni de recunoaştere în teren, la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, verificând căile de acces la acest obiectiv, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
 
Pompierii prahoveni au fost în alertă încă de vineri, confruntându-se în acest sfârşit de săptămână cu un val de solicitări privind producerea de incendii, în mare parte fiind vorba despre incendii de vegetaţie uscată şi deşeuri menajere, dar şi incendii de locuinţe şi anexe gospodăreşti. Din fericire, aceste evenimente nu au fost soldate cu victime.
Incendiile de vegetaţie uscată s-au produs în oraşul Băicoi (10 mp), în municipiul Ploieşti (200 mp), în comuna Blejoi (5000 mp), în comuna Păuleşti, DN1 (1000 mp), în comuna Puchenii Mari (1 ha) şi în comuna Filipeştii de Târg (200 mp).
 
Atragem atenţia populaţiei cu privire la faptul că incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la gospodării şi pot pune în pericol viaţa şi bunurile cetăţenilor!
Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, transmitem din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată de condiţiile meteorologice.
Potrivit standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă. În cazul unor astfel de incendii, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafaţă foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. 
 
Pentru a evita producerea arderilor necontrolate, facem apel către cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Le reamintim faptul că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă.
 
De asemenea, reamintim prahovenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu stricteţe a măsurilor şi regulilor de apărare împotriva incendiilor.
 
Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.
 
În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizaţi pentru a acţiona cu operativitate în sprijinul semenilor. 
 
Foto ilustrativ