ISU Prahova. Misiuni in perioada 19 – 20 octombrie 2022
 
În perioada 19 – 20 octombrie, pompierii salvatori din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a  39 de misiuni, dintre care 11 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 23 urgenţe medicale şi 5 activităţi de îndrumare şi control. 
În ultimele 24 de ore, echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi deşeuri, precum şi în alte 2 intervenţii în sprijinul comunităţilor, dintre care una a vizat deblocarea unei persoane din locuinţă şi, cea de a doua, salvarea unei persoane care a căzut într-un canal din municipiul Ploieşti, str. Eroilor. 
Totodată, în acest interval, un număr de 25 persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.
Pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice în cazul a 5 accidente rutiere, în care au fost implicate 7 autoturisme, un autocamion şi o motocicletă şi cei 15 ocupanţi ai acestora. Cel mai grav accident, soldat cu decesul unui bărbat în vârstă de 33 ani, s-a produs noaptea trecută în comuna Drăgăneşti, sat Bărăitaru, pe DN1D, fiind implicate un autocamion şi un autoturism. Pompierii au intervenit cu o autospecială de stingere, o autospecială de descarcerare şi două ambulanţe SMURD, dintre care una de terapie intensivă mobilă – cu medic. La sosirea echipajelor, una dintre victime se afla în stop cardio -respirator şi, din păcate, medicul a fost nevoit să declare decesul acesteia. Celelalte persoane implicate în accident erau conştiente şi au fost transportate de urgenţă la spital.
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat o misiune de recunoaştere în teren, la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, verificând căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
Miercuri, 19 octombrie 2022, la sediul Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” din oraşul Breaza s-a desfăşurat un exerciţiu planificat de stingere a unui incendiu, acţiune care a implicat structura specifică din cadrul unităţii şi forţe ale Detaşamentului de Pompieri Sinaia. Scopul exerciţiului a fost acela de a pregăti atât personalul propriu al colegiului, cât şi elevii în vederea formării deprinderilor necesare pentru reducerea efectelor generate în cazul producerii unui astfel de eveniment şi stabilirea nivelului de cooperare cu structurile specializate. 
Exerciţiul a fost coordonat de către comandantul Detaşamentului de Pompieri Sinaia, maior Valentin Oprea, care, pe parcursul desfăşurării acţiunii, a oferit detalii despre toţi paşii care trebuie urmaţi în astfel de situaţii, dar şi despre scenariul pregătit pentru această întâlnire.
Exerciţiul a durat aproximativ 30 de minute, fiind implicaţi pompieri, personal specializat din cadrul instituţiei, structura medicală proprie şi patru autospeciale, dintre care trei aparţinând Detaşamentului de Pompieri Sinaia şi una aparţinând Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza.
 
O altă activitate cu caracter educativ a avut loc ieri la Colegiul Spiru Haret din municipiul Ploieşti. Este vorba despre ”Maratonul resuscitării”, un maraton de educaţie medicală care se va desfăşura în perioada următoare la mai multe licee prahovene şi care a debutat în forţă la unitatea de învăţământ menţionată. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Şerban Cantacuzino” al Judeţului Prahova a dat curs invitaţiei lansate de către medicul şef al Unităţii de Primiri Urgenţe SMURD Ploieşti, dr. Violeta Tănase, şi a participat la această activitate alături de tinerii voluntari SMURD.
Acţiunea are drept scop responsabilizarea elevilor şi educarea acestora privind comportamentul pe care trebuie să îl adopte atunci când sunt puşi în situaţia de a-şi ajuta semenii aflaţi în situaţii dificile, chiar atunci când viaţa le este pusă în pericol. Activitatea se desfăşoară sub deviza: O intervenţie corectă din partea semenilor ar putea dubla rata de supravieţuire.
 
Foto ilustrativ