În perioada 14 – 17 octombrie 2022, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a 107 misiuni

În perioada 14 – 17 octombrie, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a 107 misiuni, dintre care 28 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă şi 79 urgenţe medicale.

Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 7 incendii, dintre care 4 au fost incendii de vegetaţie uscată, unul s-a produs la un coş de fum, un incendiu auto şi unul s-a produs la o casă nelocuită. Pompierii au acţionat şi în alte 6 intervenţii în sprijinul comunităţilor, cum ar fi: deblocări de persoane din locuinţe, asigurarea măsurilor specifice în cazul căderii unor cabluri electrice pe carosabil etc.

În ultimele 24 de ore, 87 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.

În săptămâna 10 – 14 octombrie 2022, Inspecţia de Prevenire a desfăşurat 17 activităţi de informare, acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unităţi de cultură şi centre comerciale.

Pe timpul desfăşurării acestor acţiuni au fost depistate 128 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 34 au fost soluţionate pe timpul activităţilor. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 103 avertismente şi 25 de amenzi în cuantum de 110.500 lei. În urma controalelor, au fost depistate 5 unităţi care funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu.

În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.

Cu ocazia controalelor, au fost organizate şi desfăşurate 17 exerciţii la care au participat 107 persoane şi 19 instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor la care au participat 112 persoane.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 4 misiuni de recunoaştere în teren, în oraşul Azuga, precum şi la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, verificând căile de acces la acest obiectiv, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:

Încă un sfârşit de săptămână marcat de producerea unor evenimente nefericite, echipajele de pompieri fiind solicitate să asigure măsurile specifice în cazul a 10 accidente rutiere, 6 dintre acestea fiind produse vineri, 14.10.2022.

Seria accidentelor rutiere a debutat vineri dimineaţă, în jurul orei 08:40, cu un accident produs în comuna Păuleşti, pe DN1, în care au fost implicate două autoturisme şi cei trei ocupanţi ai acestora. La sosirea echipajelor de salvatori, s-a constatat că 2 persoane erau încarcerate şi în stare de inconştienţă. Pentru salvarea acestora şi asigurarea măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor au intervenit: 1 ofiţer, 14 subofiţeri cu o autospecială de stingere, o autospecială de descarcerare, 2 ambulanţe SMURD, dintre care una de terapie intensivă mobilă şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă. Pentru gestionarea operativă a evenimentului, a intervenit şi elicopterul SMURD. Din nefericire, după extragerea persoanelor încarcerate, medicul a constatat decesul acestora. A treia persoană implicată în accident era conştientă şi a fost transportată de urgenţă la spital.

Un alt accident rutier în care a fost nevoie de intervenţia echipajelor de descarcerare s-a produs tot vineri în comuna Iordăcheanu, sat Valea Cucului, fiind vorba despre un autoturism răsturnat în care se aflau 5 persoane, dintre care una a fost încarcerată. Pentru gestionarea operativă a evenimentului şi pentru salvarea persoanelor implicate, pompierii au intervenit cu o autospecială de stingere dotată cu modul de descarcerare şi o ambulanţă SMURD, la locul accidentului sosind şi 3 ambulanţe SAJ. Toţi ocupanţii autoturismului au fost transportaţi de urgenţă la spital.

În aceeaşi zi, un accident rutier s-a produs şi în oraşul Băicoi, strada Independenţei, când un autoturism s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Din fericire, nu au fost înregistrate victime, fiind avariat doar un branşament de gaze.

Din seria intervenţiilor relevante desfăşurate de către pompierii prahoveni în acest weekend, face parte şi salvarea unei persoane căzute cu parapanta în comuna Măneciu, sat Cheia, în zona Cabanei Muntele Roşu. Pentru salvarea victimei a intervenit un echipaj SMURD, acesta fiind localizată la o distanţă de aproximativ 500 m faţă de un drum de acces. La sosirea echipajului de salvatori, persoana era conştientă, cu traumatisme la nivelul toracelui, bazinului şi la un membru inferior, fiind transportată de urgenţă la spital.

În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizaţi pentru a acţiona cu operativitate în sprijinul semenilor. 

Sursa:Comunicat ISU Prahova