
În data de 13 octombrie 2022 se celebrează Ziua Internaţională a Educaţiei în Penitenciare, demers desfăşurat la nivelul întregului sistem penitenciar.
Alăturându-se acestei celebrări, Penitenciarul de Femei Ploieşti Târgşorul Nou desfăşoară tot parcursul lunii octombrie 2022 o serie de activităţi educaţionale şi de asistenţă psihosocială, destinate evidenţierii importanţei funcţiei educative a unităţilor de detenţie şi esenţei intervenţiei recuperative.
Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor private de libertate custodiate, au fost incluse în acest proiect numeroase activităţi, derulate atât la sediul unităţii penitenciare, cât şi în comunitate.
Astfel, au fost organizate activităţi artistice precum o expoziţie cu obiecte confecţionate de persoanele private de libertate, în cadrul atelierelor de creaţie, accesibilă vizionării tuturor deţinutelor custodiate şi voluntarilor care desfăşoară activităţi educaţionale cu acestea şi un spectacol muzical susţinut de deţinutele care fac parte din Formaţia Corală a penitenciarului.
Deţinutele incluse în colectivul redacţional al Revistei penitenciarului au realizat un număr special dedicat Zilei internaţionale a educaţiei în penitenciare şi au fost derulate în cadrul tuturor secţiilor de deţinere concursuri tematice ce au ca scop promovarea educaţiei în mediul penitenciar, ca factor important al dezvoltării individului.
A fost organizată o conferinţă cu tema ”Educaţia creştină a femeilor” susţinută de un preot voluntar precum şi activităţi moral-religioase având ca temă centrală importanţa educaţiei din punct de vedere spiritual.
Deţinutele incluse în programul de instruire şcolară ”A doua şansă” au participat la o prelegere cu tema ”13 octombrie - Ziua internaţională a educaţiei în penitenciare” susţinută de profesorul coordonator al programului şcolar;
Voluntarii asociaţiilor neguvernamentale colaboratoare s-au implicat în acest proiect, fie susţinând activităţi educaţionale la sediul unităţii, fie facilitând derularea de ateliere de creaţie în exteriorul unităţii, beneficiarii fiind copiii din medii defavorizate.
De asemenea, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa se vor organizarea activităţi de prevenire a delincvenţei în cadrul proiectului ”Dincolo de aparenţe”, organizate atât la sediul unităţii cu participarea a 30 de elevi din cadrul Liceului Voievodul Mircea, din Târgovişte, cât şi în exterior, în comunitate, la sediul Universităţii Valahia din Târgovişte;
Activităţile cuprinse în proiect sunt înregistrate şi difuzate prin intermediul televiziunii cu circuit închis, astfel încât să poată fi vizionate de întregul efectiv de persoane custodiate.
Demersurile de reintegrare socială implementate în cadrul Penitenciarului de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou sunt destinate să contribuie la modificarea, în sens pozitiv, a abilităţilor de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, în acord cu cerinţele societăţii, precum şi la îmbunătăţirea percepţiei comunităţii cu privire la persoanele custodiate.
Sursa:Comunicat Penitenciarul de Femei Ploieşti - Târgşorul Nou