TRASEUL VIA TRANSILVANICA A FOST INAUGURAT
Drumul care uneşte a adunat sâmbătă, 8 octombrie, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia aproximativ 12.000 de persoane pasionate de drumeţie, natură şi tradiţii. Frumuseţile neştiute ale României pot fi descoperite de acum înainte cu ajutorul celor 1.400 de kilometri ce străbat ţara în diagonală, de la Putna până la Drobeta-Turnu Severin. Astfel, ţara noastră intră pe harta mondială a statelor care au astfel de trasee ce îi ajută pe turişti să descopere şi să se descopere. 
“În 8 octombrie am cucerit Cetatea Alba Iulia şi am stăpânit-o pentru o zi cu toţi oamenii, din toată ţara şi toată lumea, care au venit să sărbătorească cu noi cei patru ani şi jumătate de construcţie la Via Transilvanica. Ştiam că vom ajunge la capăt, dar nu credeam că va fi aşa de frumos. A fost o zi de dimineaţa şi până seara extraordinar de frumoasă, am întâlnit foarte mulţi oameni care au fost şi care se vor porni pe traseul Via Transilvanica şi sunt absolut încrezători că în sfârşit avem un proiect pe care să-l putem da ca exemplu şi de la care să învăţăm cum se face turism sustenabil şi activ în România.” - Alin Uşeriu, creatorul Via Transilvanica.
Întreaga zi de sâmbătă a fost despre emoţie, unire şi oameni. Începând cu ora 10.00 vizitatorii Pieţei Cetăţii din Alba Iulia s-au bucurat de târg şi de poveştile celor 7 ţinuturi de pe Via Transilvanica (Bucovina, Ţinutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica şi Terra Romana), de expoziţia celor 1.400 de borne în miniatură, expoziţii de pictură, discuţii cu ambasadorii proiectului şi concerte. Producătorii locali ce se regăsesc de-a lungul drumului care uneşte au pus în valoare tradiţiile gastronomice întâlnite pe traseu şi ne-au prezentat cele mai deosebite cărnuri, brânzeturi, vinuri şi reţete autentice. 
După inaugurarea tronsonului din Alba Iulia, publicul s-a bucurat de un concert susţinut de Ada Milea şi Bobo Burlăcianu. 
Cel mai emoţionant moment al zilei a fost marcat de semnarea bornelor monumentale din Ciugud. Ambasadorii şi susţinătorii proiectului au semnat bornele în cele mai potrivite cuvinte, au scris istoria traseului şi au vorbit despre importanţa acestuia. La acest moment alături de Alin Uşeriu şi echipa Tăşuleasa Social au luat parte şi Tibi Uşeriu, Andreea Esca, Mihai Petre, Amalia Enache, Dragoş Bucurenci, Nicolae al României, Alina Maria de Roumanie, Ion Barbu, Marcel Iureş, Francisc Doboş, Edy Chereji, Dexi şi Eduard Schneider. 
Ziua s-a încheiat cu un concert extraordinar, iar oamenii au putut să cânte şi să danseze împreună pe melodiile celor de la Urma, Viţa de Vie şi Subcarpaţi. 
Echipa Tăşuleasa Social le mulţumeşte pentru susţinere: Primăriei Alba Iulia, Primăriei Ciugud şi sponsorilor (Raiffeisen Bank, E-On, Star Assembly, E Egger, Teraplast, Autoklass, UNTOLD şi Sepia Print). 
Sursa:Comunicat Magic Maker Communication