În perioada 30 septembrie – 03 octombrie, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 93 misiuni

În perioada 30 septembrie – 03 octombrie, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 93 misiuni, dintre care 38 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă şi 55 urgenţe medicale.

Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 6 incendii, precum şi în alte 12 intervenţii în sprijinul comunităţilor, cum ar fi: deblocări de persoane din locuinţe, degajarea unor arbori căzuţi în municipiul Ploieşti şi localitatea Cheia, DN1A, asanare muniţie neexplodată etc.

60 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.

Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 10 accidente rutiere, în urma cărora 3 persoane au fost transportate de urgenţă la spital.

De asemenea, din cauza vântului puternic, au fost afectate 42 puncte de transformare şi 1 linie de medie tensiune, iar 2379 de consumatori de energie electrică din Băicoi şi Ţintea au fost afectaţi de această avarie.

În săptămâna 26 – 30 septembrie 2022, Inspecţia de Prevenire a desfăşurat 16 activităţi de informare, acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unităţi de cultură şi centre comerciale.

Pe timpul desfăşurării acestor acţiuni au fost depistate 19 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 3 au fost soluţionate pe timpul activităţilor. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 14 avertismente şi 5 amenzi în cuantum de 9.001 lei. În urma controalelor, a fost depistată o unitate care funcţiona fără autorizaţie de securitate la incendiu.

În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 4 misiuni de recunoaştere în teren, în oraşul Sinaia, precum şi la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

Weekend de foc pentru pompierii din Judeţul Prahova!

Seria incendiilor a debutat vineri, în jurul orei 20:00, când pompierii prahoveni au fost solicitaţi să acţioneze pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu ce a cuprins o locuinţă din comuna Fântânele. Imediat, la locul intervenţiei au fost mobilizate două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD, ulterior forţele de intervenţie fiind suplimentate cu încă o autospecială de stingere. Incendiul a cuprins două camere ale locuinţei afectate şi acoperişul aferent, cu posibilitatea de a se propaga la o casă învecinată. Intervenţia promptă şi coordonată a pompierilor a avut ca finalitate localizarea incendiului şi împiedicarea propagării acestuia. Din fericire, nu au existat victime.

O nouă alarmă s-a dat la diferenţă de doar 2 ore pentru pompierii din cadrul Gărzii de Intervenţie Măneciu, privind asigurarea măsurilor de prevenire şi stingere, dar şi pentru lichidarea posibilelor focare rămase ascunse în urma producerii unui incendiu stins de către cetăţeni în comuna Izvoarele. Prin intermediul apelului a fost semnalat faptul că o persoană se afla în casă la momentul producerii evenimentului. În urma efectuării recunoaşterii, forţele de intervenţie au identificat un bărbat în vârstă de 72 de ani, decedat în urma incendiului care i-a produs arsuri pe întreaga suprafaţă corporală.

 Sâmbătă, în jurul orei 12:50, un incendiu a cuprins o locuinţă din comuna Ceptura, satul Ceptura de Jos. La faţa locului au fost mobilizate două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD. Au ars bunuri de uz casnic dintr-o încăpere a locuinţei afectate, pe o suprafaţă de aproximativ 15 mp. Pompierii au intervenit pentru localizarea incendiului şi salvarea unei femei în vârstă de 70 de ani despre care au primit informaţii că se aflată în casa cuprinsă de flăcări, acaesta fiind transportată de urgenţă la spital pentru investigaţii şi îngrijiri suplimentare.

Un incendiu de amploare a izbucnit duminică la Ocolul Silvic Măneciu din comuna Măneciu, sat Măneciu Ungureni. Pompierii au acţionat pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu ce a cuprins mai multe clădiri din incinta Ocolului Silvic Măneciu şi o locuinţă învecinată, pe o suprafaţă de aproximativ 1000 mp. Concomitent cu acţiunea de stingere, pompierii au depus eforturi pentru protecţia depozitului de carburanţi aflat în imediata apropiere a clădirilor afectate de flăcări. Pentru gestionarea operativă a evenimentului, la locul intervenţiei au fost mobilizate, progresiv, 6 autospeciale de stingere, o ambulanţă SMURD şi două autospeciale de primă intervenţie şi comandă. Din cauza degajărilor masive de fum, a fost transmis şi un mesaj RO-ALERT, pentru înştiinţarea populaţiei din zonă. Echipajele de pompieri au acţionat pentru localizarea incendiului şi, după o luptă asiduă cu flăcările, au reuşit să elimine pericolul de extindere la vecinătăţi. Cauza probabilă a declanşării incendiului a fost producerea unui scurtcircuit electric. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.

În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizaţi pentru a acţiona cu operativitate în sprijinul semenilor.

Sursa:ISU Prahova

Foto ilustrativ