Apoş: Aproape 1.000 de participanţi la evenimentul de promovare a producătorilor locali şi meşteşugurilor

Pe 23 şi 24 septembrie, satul sibian Apoş a găzduit primul eveniment dedicat producătorilor locali şi descoperirii patrimoniului cultural, susţinut de Profi. Cu ocazia celebrarii a 700 de ani de atestare documentară a acestei localităţi, târgul producătorilor organizat la centrul Villa Abbatis a adunat iubitori ai tradiţiilor şi naturii, producători pasionaţi şi meşteşugari pricepuţi.

“E o perioadă dificilă pentru producătorii locali deoarece deocamdată puterea de cumpărare a românului nu-i permite să cumpere produse artizanale, care normal ar trebui să aibă preţuri mai ridicate. Este normal ca noi, cel mai mare angajator, firma românească prezentă doar în România, să nu fim critici într-un sistem care nu funcţionează, ci să încercăm să-l facem să funcţioneze. Putem să îl facem să funcţioneze atunci când trecem de la declaraţiile de patriotism şi începem a cumpara produse romaneşti.“ , a declarat Călin Costinaş, Director General Adjunct Profi.

Invitaţi de seamă la eveniment au fost Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei şi Alteţa Sa Principele Radu al României, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, parlamentari, oficialităţi.

“Bunătăţile româneşti, cunoscute nouă dar mai puţin cunoscute altora, au nevoie să fie sprijinite pentru că afacerile mici de familie nu au cum să pătrundă în marea piaţă decât dacă au sprijin şi înţelegere şi respectul celorlalţi. Consideraţi-ne foarte însufleţiţi sprijinitori ai proiectelor dumneavoastră”, le-a spus participanţilor Alteţa Sa Principele Consort Radu.

Pagina de facebook Familia Regală a României menţionează că “Asociaţia Casa Majestăţii Sale şi Profi încurajează produsele locale, producătorii şi familiile acestora care duc mai departe reţetele tradiţionale originale”.

Evenimentul face parte din seria de acţiuni de responsabilitate socială care se desfăşoară sub umbrela Profi - Punem suflet şi include piloni precum susţinerea producătorilor locali, păstrarea şi promovarea tradiţiilor gastronomice şi a patrimoniului cultural din satele româneşti.

Aproape 1.000 de vizitatori au dat curs invitaţiei de a participa la această sărbătoarea dedicată tradiţiilor păstrate cu sfinţenie în micul sat transilvănean. Ei s-au bucurat de prânz cu bunătăţi provenite de la producători autohtoni, de activităţi pentru copii, concerte de muzică folk, demonstraţii ecvestre, plimbare cu caii şi poneiul de la herghelia locală, dezvoltată la vechea casă parohială în urma unei investiţii de 200.000 de euro din fonduri europene. Oaspeţii au putut vizitat Biserica Evanghelică şi singura ţiglărie tradiţională din regiune, reconstruită cu sprijinul The Prince’s Foundation, asociaţie al cărei preşedinte este Regele Charles al III-lea. Ţigla de aici se modelează după o metodă păstrată din generaţie în generaţie timp de sute de ani.

Cu această ocazie, a fost anunţat în premieră proiectul digital Via Profi, menit să susţină producătorii locali în mediul virtual, proiect ce urmează să devină operabil în viitorul apropiat.

Sănătatea constituie şi ea un pilon al campaniilor de responsabilitate socială realizate de Profi. Împreună cu Asociaţia pentru Anestezie şi Terapie Intensivă „Aurel Mogoşeanu”, iniţiată la Timişoara de Preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, Prof. Dr. Dorel Săndesc, Profi oferă locuitorilor din mediul rural acces gratuit la analize şi consultaţii medicale. În cadrul evenimentului de la Apoş, circa 60 de localnici au beneficiat de consult şi analize medicale oferite de o caravana medicală organizată cu această ocazie.

Cu peste 1600 de magazine integrate si partener aflate în peste 750 de localitati si cu mai bine de 27.000 de angajaţi, Profi este cel mai mare angajator privat din România.

Srsaa:Comnicat Magic Maker-PR Raluca Maruntu