
În perioada 19 – 20 septembrie, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 54 misiuni, dintre care 15 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 34 urgenţe medicale şi 5 activităţi de îndrumare şi control.
Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 2 incendii şi un număr de 34 persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.
Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 4 accidente rutiere, în municipiile Ploieşti şi Câmpina, precum şi în comuna Berceni, sat Moara Nouă, în urma cărora o persoană a fost transportată la spital.
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 5 misiuni de recunoaştere în teren, două dintre acestea au fost desfăşurate în oraşul Buşteni (verificarea hidranţilor şi la Castelul Cantacuzino), câte una în oraşele Breaza şi Azuga, iar una la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
Marţi, în jurul orei 01:30, pompierii prahoveni au fost solicitaţi să intervină pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuinţă particulară din localitatea Vitioara de Sus, comuna Predeal Sărari. La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta generalizat la două imobile, cu flacără deschisă, pe o suprafaţă de aproximativ 200 mp. La locul evenimentului au fost mobilizate trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi un echipaj de prim ajutor. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic, având ca împrejurare determinantă coşul de fum neprotejat termic sau amplasat necorespunzător faţă de materiale combustibile. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
Acest tip de evenimente soldate cu pagube materiale şi, din nefericire, în unele cazuri, cu pierderi de vieţi omeneşti, pot fi evitate prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova recomandă respectarea cu stricteţe a următoarelor reguli:
Apelaţi la personal specializat – coşari, pentru curăţarea coşurilor de fum, întrucât obturarea coşurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuinţele românilor;
Verificaţi şi reparaţi coşurile de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanşeitatea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicaţii cu monoxid de carbon şi, anual, zeci de persoane au de suferit;
Nu este permis ca în coşuri să fie zidite elemente combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
Coşurile se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 m;
Coşurile din zidărie vor fi permanent întreţinute fără crăpături şi curăţate, fiind interzisă utilizarea acestora în stare netencuită. Totodată, acestea vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor şi acoperişurilor.
Sursa:ISU Prahova