ISU PRAHOVA . În perioada 16 - 19 septembrie, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a 123 misiuni

În perioada 16 - 19 septembrie, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a 123 misiuni, dintre care 38 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 83 urgenţe medicale şi 2 activităţi de îndrumare şi control.

Echipajele de salvatori au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 10 incendii, dintre care 8 au fost incendii de vegetaţie uscată.

De asemenea, au fost desfăşurate 3 intervenţii în sprijinul comunităţilor, care au presupus deblocarea unor persoane din locuinţe, în municipiile Ploieşti şi Câmpina, şi o asanare de muniţie în comuna Dumbrava, sat Trestienii de Jos (bombă aruncător cal. 82).

82 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.

Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 9 accidente rutiere. În cadrul acestor evenimente au fost implicate 26 de persoane, dintre care 6 persoane au fost transportate de urgenţă la spital şi o persoană a decedat.

În săptămâna 12 – 18 septembrie 2022, Inspecţia de Prevenire a desfăşurat 3 activităţi de informare, acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unităţi de cultură şi centre comerciale.

Pe timpul desfăşurării acestor acţiuni au fost depistate 31 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 12 au fost soluţionate pe timpul activităţilor. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul specializat a aplicat un număr total de 24 de avertismente şi 7 amenzi în cuantum de 16.500 lei. Cu ocazia controalelor, a fost organizat şi desfăşurat un exerciţiu la care au participat 21 de persoane şi o instruire pe linia apărării împotriva incendiilor la care au participat 24 de persoane.

În urma controalelor, au fost depistate 2 unităţi care funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu.

În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 3 misiuni de recunoaştere în teren, în oraşul Buşteni, pentru verificarea hidranţilor, precum şi la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

În perioada 16 – 19 septembrie 2022, la nivelul judeţului Prahova a fost transmis un mesaj de avertizare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT, cu privire la prezenţa animalelor sălbatice (urşi) în comuna Măneciu, sat Cheia.

Dintre intervenţiile cele mai relevante ale salvatorilor, menţionăm:

 Un incendiu a izbucnit vineri, în jurul orei 10:00, la o casă din comuna Ariceştii Rahtivani. Pentru localizarea şi lichidarea incendiului, pompierii au intervenit cu 5 autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. Flăcările s-au manifestat pe o suprafaţă de aproximativ 280 mp şi au afectat 2 locuinţe învecinate şi o anexă gospodărească, iar intervenţia promptă a echipajelor de pompieri a împiedicat propagarea focului la o a treia casă aflată în apropiere. Evenimentul nu a fost soldat cu victime.

Un grav accident a avut loc duminică, în jurul orei 14:30, în municipiul Câmpina. Echipajele sosite la locul intervenţiei au constatat că în accidentul produs a fost implicată o motocicletă şi cei doi ocupanţi ai acesteia. În urma evaluării medicale, s-a constatat că un bărbat în vârstă de 22 de ani prezenta politraumatisme, însă era conştient şi a fost asistat medical la locul accidentului, ulterior fiind transportat de urgenţă la spital. Cea de a doua persoană, un bărbat în vârstă de 22 ani, prezenta leziuni incompatibile cu viaţa, medicii fiind nevoiţi să constate decesul. Pompierii au acţionat cu o autospecială de stingere şi o ambulanţă SMURD, fiind sprijiniţi şi de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean.

Unităţile operative rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a raspunsului in cazul producerii situaţiilor de urgenţă şi acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.