Via Transilvanica este finalizat. “Drumul care uneşte” va fi deschis în întregime, începând cu luna octombrie a acestui an

Via Transilvania este finalizat. Traseul de lungă distanţă destinat drumeţiei pe jos, cu bicicleta sau călare, care traversează 7 regiuni cultural-istorice din România mai are foarte puţin şi va fi inaugurat. Ultimul tronson amenajat este cel din Alba, urmând a fi marcată finalizarea lui la Alba Iulia, pe data de 8 octombrie.

Lansarea proiectului Via Transilvanica a fost făcută în 2018, iar de atunci peste 10.000 de voluntari au fost implicaţi, 107 unităţi administrative teritoriale, 400 comunităţi şi 10 judeţe străbătute şi 1.400 borne amplasate. Drumul care uneşte” este un proiect Tăşuleasa Social, un proiect care uneşte toate valorile organizaţiei, un proiect în primul rând social, ce porneşte de la Putna şi se sfârşeşte la Drobeta Turnu‑Severin. Este un traseu de drumeţii tematice din România, cu o lungime totală de 1.400 de kilometri ce are ca scop promovarea diversităţii culturale, etnice, istorice şi naturale a Transilvaniei, Bucovinei şi Banatului montan.

8 octombrie, deschiderea oficială a traseului Via Transilvanica

Odată cu finalizarea amenajării traseului şi lansarea tronsonului din Alba, pe data de 8 octombrie va avea loc şi deschiderea oficială Via Transilvanica. Evenimentul va fi unul dedicat celor implicaţi şi pasionaţi, alergătorilor şi nu numai, celor care vor să se regăsească şi să scape de monotonia şi stresul zilnic. Deschiderea oficială a traseului Via Transilvanica se va desfăşura sub forma unui eveniment unde vor fi invitaţi ambasadori şi susţinători ai proiectului, care vor participa la o serie de activităţi şi workshopuri.

"Pe 8 octombrie, la Alba Iulia va fi inaugurarea oficială a traseului, am numit-o „marea deschidere”, un eveniment festiv în Piaţa Cetăţii, în forma unui târg numit Via Transilvanica Day. Vom invita reprezentanţii mai multor destinaţii turistice, de pe traseu, alte trasee semnificative din ţară sau din afara ţării, vom avea workshop-uri, discuţii şi schimburi de experienţă între reprezentanţi de trasee, drumeţi internaţionali şi experţi în turismul outdoor. Va fi un loc de întâlnire între „oamenii drumului” şi oamenii care încă îşi caută drumul, cu voie bună şi muzică la final. Vă aşteptăm cu drag să vă bucuraţi alături de noi!" - Alin Uşeriu, creatorul Via Transilvanica.

“În ultimii ani, pe toţi ne-a confiscat proiectul Via Transilvanica, până aproape de epuizare. Când am pornit la drum cu ideea acestui traseu, nu am avut habar până unde-l vom duce şi câţi vom rămâne întregi pe parcurs. Dar iată că a venit şi sfânta zi în care s-a montat şi ultima bornă, iar pe traseu se fac ultimele retuşuri, adică se mai repară din vandalisme. Alba Iulia ne aşteaptă în 8 octombrie să inaugurăm toată poteca." - Tibi Uşeriu, ambasador Via Transilvanica.

Despre Via Transilvanica

Omul a avut dintotdeauna nevoie de poveşti care să dea un sens vieţii. Via Transilvanica aduce călătorului oportunitatea de a descoperi: personaje noi, poveşti, locuri, şi chiar pe sine şi creează o experienţă autentică, care poate îmbogăţi şi vindeca sufletul şi mintea.

Via Transilvanica este primul traseu de lungă distantă din România, este "drumul care uneşte" Putna de Drobeta-Turnu Severin şi dezvăluie 2.000 de ani de istorie a Transilvaniei. Este un proiect al organizaţiei Tăşuleasa Social, ONG cu sediul în Pasul Tihuţa, în judeţul Bistriţa-Năsăud, care desfăşoară acţiuni cu caracter educaţional, social, de mediu, cultural.

Scopul Via Transilvanica este de a reinventa turismul (din zona rurală) a României, de a facilita accesul călătorilor la comunităţile de pe traseu şi la poveştile lor, ajutându-le să se dezvolte în mod sustenabil şi responsabil.

Sursa:Comunicat de presa Magic Maker