Reţelele de socializare:o nouă lume pe care să o descopere profesorii pentru a preda elevilor de astăzi

Reţelele de socializare:o nouă lume pe care să o descopere

profesorii pentru a preda elevilor de astăzi

Proiect Erasmus 2022-2024– Learning Skills through Social Media Content”

(Coordonator proiect, prof. Cerassela Anghel, Scoala Nicolae Iorga, Ploiesti)

Pandemia covid-19 şi generalizarea cursurilor online au pus la încercare abilităţile digitale ale profesorilor. În multe cazuri, acestia au realizat că nu sunt pregătiţi pentru o astfel de schimbare. Problema era fie o lipsă de material, fie o lipsă de abilităţi, fie chiar ambele. În primul scenariu, rezoluţia este simplă: investirea în materiale şi platforme noi. În cel de-al doilea scenariu, soluţiile sunt mai complicate şi mai consumatoare de timp pentru implementare, deoarece necesită pregătirea unui spectru larg de oameni şi o anumită dorinţă de a se îmbunătăţi, de la jucătorii cheie.

În cadrul gamei largi de competenţe digitale, un subiect iese în evidenţă: reţelele sociale. În timp ce în 2021, 84% dintre cetăţenii UE cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani au participat la reţelele sociale, procentul scade la 59% atunci când sunt luaţi în considerare cetăţenii UE între 25 şi 64 de ani şi la 39% când este vorba de cetăţeni UE între 55 şi 64 de ani (Eurostat). Aceasta arată o diferenţă de 25 de puncte procentuale între proporţiile de tineri şi adulţi implicaţi în activităţi de social media. În 2019, Eurostat a subliniat, de asemenea, că media UE pentru adulţii care posedă competenţe digitale „peste cele de bază” a fost de doar 31%. Este uşor de concluzionat că pregătirea profesorilor este semnificativ în urma elevilor lor, când vine vorba de reţelele sociale.

Ceea ce este dificil este să găseşti informaţii corecte şi relevante. Există o mulţime de articole online care pretind că explică ce pot fi reţelele sociale pentru predare şi cum să le foloseşti în clasă. Cu toate acestea, există mai puţine care sunt cu adevărat utile şi complete. Găsirea unui anumit conţinut legat de o anumită noţiune de şcoală poate fi, de asemenea, complicată atunci când nu eşti familiarizat cu reţelele sociale.

Cu toate acestea, aceste platforme oferă şansa de a trece la un sector educaţional mai digitizat, fără a implica costuri mari. Sunt gratuite, personalizabile şi accesibile. Formarea profesorilor pentru a le utiliza în siguranţă şi eficient ar putea ajuta la micşorarea decalajului digital dintre generaţii.

Ceea ce poate fi interesant de înţeles pentru profesori este utilizarea reţelelor sociale de către elevi. Putem spune în mare măsură că utilizarea reţelelor sociale de către elevi pentru studierea şi învăţarea noţiunilor legate de şcoala a crescut şi ea. Pe măsură ce tinerii sunt mai predispuşi să fie interesaţi de reţelele sociale, ei pot fi mai încrezători să înveţe prin aceste platforme. Când ştii deja cum să cauţi conţinut specific pe reţelele sociale, poate fi mult mai uşor să consumi conţinut de învăţare care ţi se potriveşte ţie şi intereselor tale.

Sursa:Comunicat Scoala Gimnaziala ”Nicolae Iorga” Ploiesti