În perioada 26 - 29 august, pompierii salvatori din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 127 misiuni

În perioada 26 - 29 august, pompierii salvatori din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 127 misiuni, dintre care 41 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 83 urgenţe medicale şi 3 activităţi de îndrumare şi control.

Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 4 incendii, trei dintre acestea s-au produs asupra unor case şi anexe gospodăreşti din localităţile Hătcărău, Olari şi Ploieşti, iar unul a fost ardere necontrolată de vegetaţie uscată şi deşeuri menajere în comuna Călugăreni.

De asemenea, s-au desfăşurat 3 intervenţii în sprijinul comunităţilor, care au presupus deblocarea unor persoane şi asanare muniţie în localitatea Urlaţi (a fost ridicată o grenadă defensivă şi transportată la USISU Ciolpani).

86 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.

Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 16 accidente rutiere, în urma cărora 11 persoane au fost transportate de urgenţă la spital.

În săptămâna 22 – 28 august 2022, Inspecţia de Prevenire a desfăşurat 15 activităţi de informare, acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unităţi de cultură şi centre comerciale.

Pe timpul desfăşurării acestor acţiuni au fost depistate 114 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, din care 17 au fost soluţionate pe timpul activităţilor. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 91 avertismente şi 23 amenzi în cuantum de 85.500 lei. Cu ocazia controalelor, au fost organizate şi desfăşurate 9 exerciţii la care au participat 145 de persoane şi 15 instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor la care au participat 161 de persoane.

În urma controalelor, au fost depistate 5 unităţi care funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Totodată, au fost desfăşurate mai multe controale la unităţi de turism şi alimentaţie publică din Ploieşti, Brazi, Plopeni, Câmpina, Buşteni, Sinaia şi Blejoi.

În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 6 misiuni de recunoaştere în teren, în oraşul Buşteni, pentru verificarea hidranţilor, în oraşul Breaza, precum şi la secţiile ATI din judeţ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

 În perioada 26 - 29 august, la nivelul judeţului Prahova au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT, cu privire la prezenţa animalelor sălbatice (urşi) în localităţile Azuga şi Mălăeştii de Sus.

Dintre intervenţiile cele mai relevante ale salvatorilor, menţionăm:

Un incendiu a izbucnit sâmbătă, 27.08.2022, în jurul orei 7:30, la o gospodărie din comuna Drăgăneşti, sat Hătcărău. Pentru localizarea şi lichidarea incendiului, salvatorii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. În sprijin, au acţionat şi pompieri din cadrul SVSU Drăgăneşti. Incendiul s-a manifestat asupra unei clădiri şi asupra unor anexe gospodăreşti, pe o suprafaţă de aproximativ 200 mp. Evenimentul nu a fost soldat cu victime.

Un accident rutier a avut loc vineri, în jurul orei 14:00, pe raza localităţii Stănceşti, comuna Târgşorul Vechi, DN1A. Echipajele sosite la locul intervenţiei au constatat că în accidentul produs au fost implicate 4 autoturisme şi cei 7 ocupanţi ai acestora. În urma evenimentului, două dintre acestea au rămas încarcerate, salvatorii acţionând pentru extragerea acestora dintre fiarele contorsionate. Trei dintre persoanele implicate în accident au fost transportate la spital de către echipaje SMURD şi SAJ.

La nivelul judeţului Prahova a fost emis un COD GALBEN pentru perioada 26 - 28 august: disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Pe arii restrânse va fi caniculă, temperaturile maxime se vor situa între 32 şi 36 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18 - 21 de grade.

Cum să faceţi faţă căldurii?

 ️efectuaţi deplasări în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;

evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesaţi-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;

nu lăsaţi copiii sau animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

beţi suficientă apă pentru a vă hidrata;

 ️purtaţi pălării de soare, haine lejere de culori deschise;

 ️evitaţi expunerea prelungită la soare;

 ️consumaţi fructe şi legume proaspete.

Pentru mai multe detalii, accesaţi Platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă "FII pregătit" şi consultaţi ghidurile din rubrica "Fenomene meteo extreme". (https://fiipregatit.ro/ghid/canicula/).

Unităţile operaţive rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a raspunsului in cazul producerii situaţiilor de urgenţă şi acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Sursa:Comunicat ISU Prahova