
De pe 1 august, în faţa Teatrului Toma Caragiu se află amplasate 146 de reclame vechi, din perioada comunistă, toate dedicate unor branduri locale, din Ploieşti. Unele dintre ele spun poveşti absolut interesante, care pot deveni ştiri.
-
Şcoala Andrei Mureşanu din Ploieşti, azi faimoasă pentru cercurile de dansuri populare, arte marţiale şi înot avea, până în 1989, avea cea mai valoroasă echipă locală de karting şi un parc auto de trei karturi cu care câştiga cam toate competiţiile locale.
-
O excursie cu avionul la Berlin (jumătatea comunistă, capitala RDG), cumpărată prin Agenţia de Turism Ploieşti, costa 5.020 de lei. La Kiev şi Chişinău ajungeai cu doar 3.500 de lei. În anii 80 salariul mediu net în România era de circa 1800 de lei.
-
Puteai şi atunci să mergi la mare în Bulgaria. Două săptămâni într-un hotel categoria Lux din Varna costau 4700 de lei de persoană.
-
Uzina Progresul era cea mai sofisticată platformă locală. Aici se produceau şi cremă de ghete Progresul, şi săpunurile de rufe Gospodina, şi bidoane metalice pentru uleiurile Peco şi faimoasele sucuri Porto şi Quik-Cofe.
-
Flacăra Ploieşti (astăzi AFI Ploieşti) era singurul producător de maşini de tocat din România, iar produsele ei erau considerate indestructibile. Mii de gospodării din România încă au, în stare de funcţionare, maşini de tocat Flacăra, iar expresia "la o maşină de tocat Flacăra singurul lucru ce se strică este masa pe care e montată" este încă valabilă.
-
Restaurant Berbec, de la parterul Hotelului Central, este unul din puţinele branduri locale, poate singurul, care a prins toate cele patru etape ale statului nostru: România Mică, România Mare, România comunistă şi România de azi.
-
Un alt panou din expoziţie oferă răspunsul la întrebarea: când a luat fiinţă clubul de fotbal FC Petrolul Ploieşti? Răspuns: pe 20 februarie 1973, când secţia Fotbal a fost desprinsă de clubul polisportiv Petrolul.
-
Dacă voiai să faci culturism la Ploieşti, în perioada comunistă, trebuie să te înscrii la ... Şcoala de Arte din cadrul Palatului Culturii. Nu este clar nici azi de ce se făcea culturism la o şcoală de arte. Încă un detaliu bizar legat de această instituţie: în anii 80, Şcoala de Arte Ploieşti cumpărase un tractor.
-
Cel mai mare service auto era la intersecţia dintre Şoseaua Nordului şi Găgeni şi mai repara ceva: magnetofoane. Acum e spălătorie auto.
-
Cel mai mare magazin auto, cu maşini înăuntru, era IDMS Republicii, actualul MegaImage. Mobra şi Pegas aveau, de asemenea, magazine proprii.
-
Bringo, Glovo, Food Panda? Se numeau Casa de Comenzi Mercur.
-
La Centrala Geamurilor şi Materialelor Izolatoare Ploieşti (actuala DBW Dacia, de pe şoseaua Mihai Bravu), se făceau parbrize, geamuri laterale pentru tramvaie, linoleum, tapet şi vată de sticlă.
-
În anii 80 Ploieştiul avea şase librării. Acum are două.
-
La Clubul Voinţa se făcea nu numai box sau înot, ci şi fitness, saună, vibromasaj.
-
Serviciul de taximetrie se numea GETAX şi nimeni nu ştie de la ce vine GE.
-
Hipodromul Ploieşti era atât de faimos încât avea 4 case de pariuri în Bucureşti.
-
Barul de la actualul Hotel Central era singurul dotat cu espressor de cafea.
-
Combinatul de Exploatare a Lemnului Ploieşti (ulterior Coreco), prelucra 7% din lemnul recoltat în toată România.
-
Singurul montator autorizat de centrale termice era Cooperativa Constructorul (str. Romană nr. 37).
-
Frizeria de pe strada Basarabi (existentă şi azi) era singura autorizată să asigure serviciul de masaj după tuns.
-
Dero făcea detergenţi lichizi încă din anii 70. Dero mai făcea şi detergenţi auto pentru caroserie, motor şi tapiserie.
-
Voiai să fii bronzată iarna? Nici o problemă, te duceai la Cooperativa "Deservirea", lângă cinema Progresul, şi foloseai aparatul Nemectrosol.
-
Sute de apartamente din Ploieşti încă au căzi de baie, chiuvete şi calorifere făcute la Feroemail (în prezent sediu Remat).
-
Cele mai faimoase 10 magazine ale Ploieştiului erau: Omnia, Galeriile Comerciale, Mercur, Unirea, Big, Cutezătorii, Ursuleţul, Prichindelul, Libelula şi Donald.
-
Ploieştiul avea 11 centre de colectat sticle şi borcane. Azi are un singur centru care colectează sticlă. În anii 80 se mai colectau de la populaţie fier vechi, plumb, cupru, bronz, alamă dar şi plastic.
-
Dacă găseai pe stradă o singură sticlă goală de coniac Dunărea puteai să vezi un film cu banii luaţi pe ea: 4 lei. Cei mai puţini bani îi luai pe un borcan de muştar: 35 de bani.
-
Vulturul era marca locală de pâine, dar fabrica de pe strada Văleni făcea şi paste, napolitane şi pişcoturi. Azi a făcut loc unui ansamblu imobiliar.
-
La salarii comparabile cu cele de azi, un bilet de autobuz costa 1,25 lei în anii 80.
-
Era bine să-ţi iei mobilă şi electrocasnice doar de la magazinele care asigura şi transport: Casa de Comenzi Confortul şi Casa de Comenzi Electrotehnica (actualul sediu Orange Ploieşti).
-
Subsolul magazinului Omnia, unde azi sunt 8 magazine de electronice şi mobilă era în anii 80 un magazin alimentar mare cât un Carrefour.
-
În Ploieşti maşinile mici circulau cu maxim 60km/oră. Autobuzele cu maxim 40km/oră.
-
Staţiile Peco din Ploieşti vindeau carburanţii astfel: benzina CO 90 - 6 lei/litru; benzina CO 98 6,2 lei/litru; motorina 1,5 lei/litru. Atenţie, astea erau preţurile mărite după criza petrolului din anii 70.
-
La restaurantul Bulevard cântau frecvent formaţii străine iar la Vatra Plăieşilor (în prezent Mega Image Ghe. Doja) puteai venii cu lăutarii tăi.
-
Peste 50 de cursuri diferite puteau face elevii la Casa Pionierilor şi la Şcoala Populară de Artă, de la karting la artă cinematografică. Toate gratuit. La fel şi cele 9 sporturi care se puteau practica la Şcoala Sportivă.
-
Tehnolemn era o altă minune locală. Făcea mobilă şi din lemn, şi din răchită şi din plastic, dar făcea şi instrumente de bucătărie şi poşete de damă.
-
Teleprecizia Ploieşti făcea buy-back de motociclete în orice stare, pe care le recondiţiona şi le vindea.
-
În Ploieşti se fabrica şi faianţă, la Uzinele Ceramice Ploieşti, actuala Bianca România (intersecţia Şoseaua Nordului cu Şoseaua Vestului).
-
Magazinul Complex Nord era singurul care făcea uniforme şcolare pe comandă, pentru "mărimi excepţionale".
-
Doar zece restaurante din Ploieşti aveau voie să organizeze petreceri de Revelion. Le găseşti pe toate la Expoziţia Muzeul Brandurilor Ploieşti, în faţa teatrului Municipal, până pe 30 august, aşa că ia-ţi părinţii şi fă alături de ei o incursiune în tinereţea lor.
Expoziţia Muzeul Brandurilor Ploieşti este organizată de muzeulbrandurilor.ro în colaborare cu Primăria Ploieşti, Coral Impex şi Citygate-Hipodrom.
Sursa:Comunicat de presa muzeulbrandurilor.ro