IJP PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV.19 AUGUST 2022

Acţiune a poliţiştilor prahoveni pe linie economică

 

La data 18 august a.c., în intervalul orar 11.00-14.00 poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova- Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au organizat şi desfăşurat o acţiune pe raza judeţului Prahova, ce a avut ca scop verificarea unor agenţi economici, cu privire la respectarea normelor legale din domeniul drepturilor de proprietate industrială.

Astfel, au fost verificate 4 societăţi comerciale şi au fost constatate 4 infracţiuni conform prevederilor Legii nr.84/1998, privind mărcile şi indicaţiile geografice.

De asemenea, au fost confiscate 300 de articole vestimentare, în valoare de 13.240 de lei.

Totodată, a fost aplicată şi o sancţiune contravenţională în valoare de 1.500 de lei.

 

Exemplu:

 

Cu ocazia verificărilor efectuate la o unitate comercială din oraşul Mizil, poliţiştii au constatat că agentul economic oferea spre comercializare 90 de articole vestimentare şi de încălţăminte inscripţionate cu însemnele şi denumirile unor mărci protejate pe teritoriul României la preţuri net inferioare celor practicate pe piaţă pentru produsele autentice şi pentru care nu s-au putut prezenta certificate de calitate/conformitate sau alte înscrisuri care să le ateste autenticitatea şi nici acorduri de comercializare din partea titularilor mărcilor, cu privire la acestea existând suspiciunea că sunt contrafăcute.

Articolele vestimentare în valoare de aproximativ 6.100 de lei au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare.

Totodată, s-a constatat că agentul economic a comercializat bunuri în urma cărora a obţinut venituri pe care nu le-a fiscalizat în totalitate prin intermediul casei de marcat fiscalizate, rezultând o sumă nejustificată în plus de 200 de lei, astfel s-a dispus sancţionarea contravenţională cu amendă în valoare de 1.500 de lei, conform OUG nr. 28/ 1999 şi confiscarea sumei.

Cercetat pentru furt material lemnos

 La data de 18 august a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Băicoi au identificat persoana bănuită de săvârşirea a două infracţiuni la regimul silvic.

În fapt, la data de 17 august a.c., în jurul orei 13.00, poliţiştii au fost sesizaţi prin apel 112 de către un reprezentant al ocolului silvic Slănic, cu privire la faptul că au fost tăiaţi şi sustraşi doi arbori din fondul forestier Cocorăştii Mislii, având diametrele de 40 şi respectiv 51 de centimetri.

În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii au reuşit identificarea şi depistarea persoanei bănuite, ca fiind un bărbat în vârstă de 38 de ani, din comuna Cocorăştii Mislii, care ulterior a fost condus la sediul unităţii de poliţie, în vederea audierii.

Cercetările sunt continuate de către poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Cocorăştii Mislii sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăierea fără drept de arbori şi furtul de arbori tăiaţi fără drept.

Cercetat pentru conducerea unui autoturism cu numere false

La data de 18 august a.c., în jurul orei 16:45, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Băneşti în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu în comuna Băneşti au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism, care circula din direcţia DN1E60 către Braşov.

Întrucât autoturismul în cauză, nu a oprit la efectuarea semnalului regulamentar al poliţiştilor, au pornit în urmărirea acestuia, fiind oprit ulterior cu semnalele acustice şi luminoase ale autospecialei pe DJ100D, în satul Băneşti.

Conducătorul auto a fost identificat în persoana unui bărbat în vârstă de 30 de ani din comuna Băneşti.

Având în vedere că numărul de înregistrare menţionat în certificatul de înmatriculare înmânat de conducătorul auto, nu corespundea cu numărul autoturismului oprit, poliţiştii i-au solicitat conducătorului auto să înmâneze certificatul de înmatriculare corespunzător autoturismului condus, iar acesta a pus la dispoziţie certificatul de înmatriculare al altui autoturism.

De asemenea, s-a constatat faptul că inspecţia tehnică periodică a autoturismului condus este expirată din luna martie 2022.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare.

Foto ilustrativ